Zuzana Gadušová Kultúra

V Žiline sa chystajú naozaj zaujímavé aktivity: Film poháňaný bicyklami a nie iba to!

Motto Bajk a Biznis prepája aktivity Európskeho týždňa mobility v Žiline, ktorý sa pod Dubňom bude konať od 17. do 23. septembra. Aha, čo všetko nás čaká!

Ilustračný obrázok k článku V Žiline sa chystajú naozaj zaujímavé aktivity: Film poháňaný bicyklami a nie iba to!
Zdroj: Dnes24.sk

Podujatie podľa dramaturga Európskeho týždňa mobility v Žiline Martina Krištofa predstaví združenia, modely či formy, ktoré zapájajú do podnikania bicykle, rozširujú služby v oblasti bicyklovania a životného štýlu. „Žilinčania budú mať možnosť využívať služby cyklokuriéra, vyrábať s pomocou bicyklov elektrickú energiu, rekonštruovať staré bicykle, zapožičať si a zoznámiť sa s dopravnými bicyklami Cargo Bikes, nakúpiť si náhradné diely a módne doplnky vyrobené z bicyklov alebo na bicykle,“ uviedol Krištof.

Žilinčania budú môcť využiť službu cyklokuriéra počas celého týždňa mobility. „Cyklokino je zaujímavý projekt združenia Bike Lab, ktorého špeciálne upravené bicykle vyrábajú elektrickú energiu potrebnú na premietanie. V utorok (23. 9.) si v kultúrnom centre Stanica diváci budú môcť pozrieť film Ľudský rozmer len vtedy, ak sa nájde dosť dobrovoľníkov, ktorí budú vyrábať elektrinu šliapaním do pedálov. V rámci Žilinských dní zdravia predstaví Bike Lab aj svoju kuchyňu. Peco Bikes budú na námestí Andreja Hlinku rekonštruovať staré bicykle na nové. A 20. septembra znovu otvoríme cyklodielňu Recykel, kde si ľudia môžu zadarmo opraviť bicykle,“ povedal Krištof.

****„Životy sme si zviazali dopravou – či už do práce, dopravou tovarov, služieb alebo detí do školy. Podľa nás nie je nevyhnutné na toto všetko používať autá. Cyklokuriér za deň prenesie po meste až pol tony nákladov na trase viac ako 100 kilometrov. Bicyklovanie skrátka nie je len voľnočasové a neziskové. Naopak, oživuje ekonomiku, hlavne lokálnu, čiže tú, ktorú žijeme,“**** dodal Krištof.

Diskusia s kandidátmi o mestskej doprave

Počas svetového dňa bez áut (22. 9.) sa na Stanici Žilina – Záriečie uskutoční diskusia so štyrmi kandidátmi na primátora o mestskej doprave. „Samozrejme, najviac sa budeme pýtať na podmienky pre peších, cyklistov a ľudí v autobusoch. Na diskusiu sa dovezieme spoločne v pelotóne už pätnástej cyklojazdy, ktorá štartuje 22. septembra o 17. hodine z Námestia Andreja Hlinku. Diskusia o vizuálnom smogu, aktivity pre deti, napríklad mestské plánovanie s legom, detská cyklojazda, celorodinné aktivity ako Deň susedov v Bôrickom parku, film poháňaný bicyklami – Ľudský rozmer, o známom urbanistovi Janovi Gehlovi, ktorý zmenil aj New York na mesto cyklistov, a niekoľko ďalších aktivít zmení týždeň medzi 17. a 23. septembrom na Týždeň mobility,“ podotkol Krištof.

Kampaň pre ZŠ

V rámci týždňa mobility vznikla aj kampaň pre základné školy „S hadom na zebre“, ktorej zmyslom je jednoduchou a zábavnou formou šíriť výhody cestovania bez áut. Touto aktivitou by sa mali motivovať deti a ich rodičia k zmene dopravných návykov. „Od nadmerného a nie vždy nutného využívania osobných áut k aktívnym spôsobom dopravy (chôdza, jazda na bicykli), prípadne cestovanie verejnou dopravou. Od 22. septembra do 3. októbra budú deti na troch základných školách v Žiline zisťovať, v čom je iné, dobrodružnejšie a zdravšie dopraviť sa do školy peši, autobusom alebo bicyklom spolu so spolužiakmi ako v aute rodičov,“ skonštatoval dramaturg Európskeho týždňa mobility v Žiline.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM