Správy

V Žiline dôjde k zmene, až 54 ulíc dostane nové názvy alebo ich premenujú: Čo musia ich obyvatelia urobiť?

V našom meste pribudnú nové názvy ulíc. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom poslednom zasadnutí, schválením všeobecne záväzného nariadenia o určení a zmene názvov ulíc a iných verejných priestranstiev v meste Žilina.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline dôjde k zmene, až 54 ulíc dostane nové názvy alebo ich premenujú: Čo musia ich obyvatelia urobiť?
Zdroj: TASR

V Žiline pribudne 54 nových názvov ulíc. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva, ktorý na pondelkovom (28. 9.) zasadnutí schválili všeobecne záväzné nariadenie o určení a zmene názvov ulíc a iných verejných priestranstiev v meste Žilina.

Ako dnes informoval primátor Žiliny Igor Choma, zavŕšil sa tak dlhodobý proces pomenovania všetkých obývaných ulíc a verejných priestranstiev na celom území mesta. Časť názvov ulíc iniciovali samotní občania mesta, časť názvoslovná komisia pri Mestskom úrade v Žiline. Celkový počet názvov ulíc a verejných priestranstiev sa spolu s novými zvýšil na 563.

Nové názvy dostali úplne nové ulice, zmena sa však týka aj opravy nespisovných tvarov názvov ulíc a zavádzajú sa tiež jasnejšie pravidlá používania názvov ulíc. S novými názvami ulíc súvisí zmena adries trvalých pobytov. Obyvatelia novopomenovaných či premenovaných ulíc musia na mestskom úrade požiadať o pridelenie orientačného čísla domu, musia si vymeniť občianske preukazy, ktoré im vymenia bezplatne. Rovnako musia nahlásiť nové adresy v zdravotnej i sociálnej poisťovni, v bankách, registroch a úradoch.

„Ide o desiatky ľudí na nových uliciach v meste, desiatky ľudí v prímestských častiach. Určite nejde o tisícky ľudí,“ priblížil Choma s tým, že v prípade niektorých ulíc s nespisovnými názvami, kde žijú tisícky Žilinčanov, ponechali v pôvodnej podobe. „Nechceme príliš veľa ľudí zaťažovať týmito problémami, obzvlášť v prípadoch ako napríklad Pitsburská ulica, ktorá by mala byť spisovne Pitsburgská,“ zdôraznil žilinský primátor.

Foto: mesto Žilina

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM