Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

V Dobšinského sade pribudla novinka: Prejdete sa po bosonohom chodníku?

Vo vnútrobloku Dobšinského ulice pokračujú práce na úprave priestoru, kde by mal byť už v jeseni sprístupnený ovocný sad. Novinkou vznikajúceho areálu je nový bosonohý chodník.

Ilustračný obrázok k článku V Dobšinského sade pribudla novinka: Prejdete sa po bosonohom chodníku?
8
Galéria
Zdroj: Iveta Martinková

Bosonohý chodník je novinkou v Žiline. Oficiálne sa po ňom budete môcť prejsť po otvorení Dobšinského sadu, ktorý vzniká vo vnútrobloku Dobšinského ulice na sídlisku Vlčince II. Pozrite sa, ako vyzeral priestor pred začiatkom prác.

O tom, ako chodník vznikal, z čoho je zhotovený a na čo bude slúžiť, nám porozprávala poslankyňa Mestského zastupiteľstva za obvod Vlčince Iveta Martinková.

Ako chodník vznikal?

Chodník vzniká v novobudovanej oddychovej a parkovej zóne na Vlčinciach, ktorá bola povôdne zdevastovou asfaltovo-betónovou plochou. V priloženej fotodokumentácii vidieť jeho výstavbu. Išlo to postupne ako každá stavba, hoci toto je stavba dosť atypická. Zaznamenala som, že aj stavebníci mali radosť zo vznikajúceho zaujímavého a užitočného dielka. Bolo to pre nich niečo nové.

Čo Vás inšpirovalo ku myšlienke jeho vytvorenia?

Priblížiť deti, a nielen deti, viac k prírode, pretože pocitový chodník je dotyk bosej nohy s prírodnými materiálmi. Urobiť niečo užitočné, niečo iné, zvláštne, niečo, čo v našich verejných priestoroch zatiaľ neexistuje. Vypustiť prvú lastovičku a tešiť sa na nasledovateľov.

Má takýto chodník aj nejaké iné účinky, než pocitové?

Áno, aj zdravotné. Zdravotným aspektom je, že chôdza po chodníku posilňuje svaly klenby chodidla, čo je významné v boji proti plochej nohe. Masáž chôdzou po rôznych materiáloch pozitívne pôsobí na orgány celého tela obdobne ako reflexná masáž chodidiel. Chodník taktiež učí udržavať rovnováhu. Nemalým prínosom pre deti je aj prekonávanie obavy z nepoznaného.

Aké materiály boli použité?

Chodník má sedem polí, z toho sú tri rôzne frakcie ťaženého kameniva, jedno je íl, druhé kôra, ďalšie je drevo narezané pozdĺž a tiež sa tam nachádzajú aj priečne narezané polienka.

Ako dlho trvala jeho výstavba?

Približne dva týždne, ale nepracovalo sa tam intenzívne. Jeho budovanie sa dialo popri iných prácach na parku.

Aktuálne: Výstavba Dobšinského sadu pokračuje
14
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: Dnes24.sk

Sad momentálne disponuje kanalizáciou, prívodom vody, zavlažovacím systémom, elektrickou prípojkou. Len nedávno boli namontované lampy, osadili sa lavičky a odpadové koše, skončila sa výsadba trvaliek, pribudli dve fontánky na pitie, dobudovali bosonohý chodník, dorába sa pieskovisko pre deti, robia sa terénne úpravy a čaká sa na stromy. V priestore už kvitnú prvé kvety.

Začiatkom roku 2018 vzniklo občianske združenie Dobšinského sad, ktoré sa plánuje o park starať.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM