Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

V Žiline schválili nové názvy ulíc: Pozrite si, aké zmeny nás čakajú

Mestské zatupiteľstvo na svojom decembrovom zasadnutí schválilo aj zmeny v názvoch žilinských ulíc. Názvy však nielen pribudnú, ale niektoré budú aj zrušené.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline schválili nové názvy ulíc: Pozrite si, aké zmeny nás čakajú
7
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Žilina sa nielenže rozrastá, ale aj mení. V súvislosti s novou zástavbou pribúdajú nové ulice, ktoré dostávajú nové názvy, ďalšie sa menia či zanikajú.

Názvoslovná komisia na svojom októbrovom zasadnutí schválila určenie nových názvov ulíc, ktoré sa týkajú mestských častí (MČ) Brodno, Budatín, Bytčica, Hájik, Vlčince a Zádubnie. Pri schvaľovaní nových názvov prihliadala hlavne na miestne zvyklosti. V každej mestskej časti Žiliny sa totiž môžeme stretnúť s úplne iným typom názvov ulíc.

Navrhovaný názov Kubelíkova ulica v MČ Bytčica vychádza z podnetu miestnych občanov, ktorí navrhli pomenovať niektorú ulicu v Bytčici podľa významného husľového virtuóza a majiteľa kaštieľa v Bytčici zo začiatku 20. storočia – Jána Kubelíka. Uvádza sa v dôvodovej správe Mesta Žilina.

Pomenovanie novo vznikajúcej ulice, ktorá vychádza z Hôreckej cesty na južný svah sídliska Hájik ako Essenská ulica sa realizuje na základe spolupráce s partnerským mestom Essen v Belgicku, v ktorom dňa 14. augusta 2017 slávnostne odhalili tabuľu s názvom „Žilinská ulica“ (Zilinastraat) a pridala sa tak k okolitým uliciam pomenovaným po všetkých partnerských mestách mesta Essen.

V Brodne boli pomenované dve existujúce ulice. Pribudli tak názvy Oškerdská cesta a Snežnická cesta. V MČ Budatín pribudne Tyrkysová ulica.
V Bytčici bude niesť meno Jána Kubelíka časť, ktorá doposiaľ pomenovaná nebola a časť novo vznikajúcej ulice.
Essenská ulica vychádza z Hôreckej cesty na južný svah sídliska Hájik. Na sídlisku Vlčince pribudne Dobšinského sad vo „vnútrobloku“ Dobšinského ulice. Na mieste vzniká nový mestský park.
V Zádubní dostala nový názov už existujúca ulica. Svojím pomenovaním nadviazala na ulice Prvá až Piata. Ide teda o Šiestu ulicu. V MČ Zádubnie bola pomenovaná ďalšia existujúca ulica, a to Pod Adamovcom. Názov dostala podľa záhradkárskej oblasti nachádzajúcej sa na jej konci.

Mestské zastupiteľstvo na svojom 31. riadnom zasadnutí zrušilo v Žiline tieto názvy ulíc:

  • Klimentova ulica
  • Moskovská ulica
  • Námestie Ľudovíta Štúra
  • Naumova ulica
  • Priečna ulica

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM