Správy

Toto sa týka všetkých Žilinčanov: Navštívi vás pracovník a bude zisťovať, ako si žijete

V priebehu februára a marca vám môže na dvere zaklopať pracovník štatistického úradu. Ten bude takpovediac zisťovať, v akých finančných pomeroch si žijeme. Cieľom je získať informácie o súčasnej ekonomickej situácií domácností v eurozóne.

Ilustračný obrázok k článku Toto sa týka všetkých Žilinčanov: Navštívi vás pracovník a bude zisťovať, ako si žijete
Zdroj: Dnes24.sk

Do zisťovania je zaradených niekoľko tisíc domácností a v najbližších mesiacoch prebehnú v Žiline dve rôzne zisťovania. Zisťovanie prebehne vo februári a marci

„Mesto Žilina sa obracia na všetkých obyvateľov s prosbou o spoluprácu pri realizácii zisťovania údajov pre potreby Štatistického úradu Slovenskej republiky. Poskytnutím pomoci opytovateľom a pracovníkom Štatistického úradu SR môžu všetci občania Mesta Žilina prispieť k úspešnej realizácii tohto projektu nielen v našom meste, ale na celom Slovensku,“ uvádza hovorca mesta Žilina.

Zisťovanie o financiách a spotrebe domácností

V mesiacoch február až marec 2014 sa uskutoční Zisťovanie o financiách a spotrebe domácností, ktoré je súčasťou európskeho projektu HFCS (Household Finance and Consumption Survey). Projekt realizuje Národná banka Slovenska v spolupráci so Štatistickým úradom SR, je koordinovaný Európskou centrálnou bankou a zúčastňujú sa na ňom všetky krajiny eurozóny. Jeho cieľom je získať spoľahlivé údaje o súčasnej ekonomickej situácii domácností v eurozóne. Údaje zo zisťovania poskytnú podklady pre rôzne štúdie, ako napríklad bytové otázky mladých, úspory a dôchodkové otázky starších osôb, zadlženosť domácností a pod.

Zisťovanie údajov pre štatistiku rodinných účtov

V mesiacoch február až apríl 2014 sa uskutoční aj Zisťovanie údajov pre štatistiku rodinných účtov, ktoré pravidelne realizuje Štatistický úrad SR. Účelom štatistického zisťovania je získať informácie o výške, štruktúre a vývoji peňažných príjmov fyzických osôb v rôznych typoch domácností. Výsledky zisťovania sa využijú na zabezpečenie potrieb informačného systému Štatistického úradu SR, požiadaviek ministerstiev a štátnych organizácií, osobitne na poskytnutie údajov na účely posudzovania úprav súm životného minima.

Navštívi vás pracovník

V uvedených obdobiach vybrané domácnosti v meste Žilina navštívi pracovník poverený funkciou opytovateľa, ktorý je povinný preukázať sa v domácnostiach osobitným poverením. Všetky informácie a názory, ktoré v rámci tohto zisťovania domácnosti a občania poskytnú, budú spracované anonymne a využijú sa výhradne pre štatistické a vedecké analýzy nekomerčného charakteru. „Mesto Žilina ďakuje všetkým obyvateľom za ochotu a ústretovosť pri poskytovaní údajov,“ dodáva hovorca.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM