Jozef Legéň Správy

Top architektúra v Žiline: Rosenfeldov palác čaká rekonštrukcia za 3 milióny eur!

Národnú kultúrnu pamiatku – Rosenfeldov palác začne mesto Žilina rekonštruovať ešte v tomto roku, ak sa mu podarí získať finančné prostriedky z eurofondov alebo z nórskych fondov. Náklady na úplnú rekonštrukciu jednej z najkrajších architektúr v meste pod Dubňom by mali byť 3 milióny eur.

Ilustračný obrázok k článku Top architektúra v Žiline: Rosenfeldov palác čaká rekonštrukcia za 3 milióny eur!
Zdroj: Dnes24.sk

Termín rekonštrukcie paláca, ktorý je v súčasnosti uzatvorený, záleží podľa neho od úspešnosti žiadostí o finančné prostriedky. „Ak dostaneme prostriedky v prvom polroku, ešte v tomto roku sa pustíme do rekonštrukcie. Projekty máme kompletne pripravené. Len nechceme robiť verejné obstarávanie predtým, ako máme prisľúbené zdroje. Ak budeme mať prisľúbené zdroje, ihneď ideme do verejného obstarávania a začali by sme s rekonštrukciou,“ primátora Žiliny Igora Chomu

Z paláca bude žilinské múzeum…

Rosenfeldov palác by mal v budúcnosti slúžiť sčasti ako žilinské múzeum. „Pretože mesto nemá svoje múzeum. A časť priestorov by sa dala využívať na rôzne reprezentatívne podujatia. Nie trvalé, ale na nárazové akcie. Myslím si, že je to krásny a dôstojný priestor a mesto ho musí dať do poriadku. Obrátili sme sa na ministerstvo hospodárstva, kde môžeme získať z regionálneho operačného programu až 3 milióny eur a z nórskych fondov môžeme získať až 1 milión eur,“ skonštatoval žilinský primátor.

Palác obchodníka Rosenfelda

Palác obchodníka Rosenfelda, ktorý postavili v roku 1907, mal byť zmenšenou napodobeninou viedenského zámku Belveder. V minulosti mal povesť najkrajšej budovy v Žiline. V dvadsiatych rokoch minulého storočia tu sídlila Žilinská obchodná banka, ktorá vznikla v roku 1870.

Na začiatku päťdesiatych rokov zriadili v budove Pioniersky dom, neskôr Okresný dom pionierov a mládeže. V roku 1990 ho premenovali na Okresný dom detí a mládeže. Pred uzatvorením v ňom sídlilo Centrum voľného času Spektrum.

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MZ) vyhlásili v roku 2004 Rosenfeldov palác za kultúrnu pamiatku mesta Žilina. Od roku 2009 je národnou kultúrnou pamiatkou.

foto: ilustračné/go­oglemaps

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM