Igor Petrík Kultúra

Tohtoročná Fest Anča v Žiline: Stovky filmov aj Brazílčania na kolobežkách

Známy festival animovaných filmov Fest Anča, ktorý sa každoročne koná v Žiline, ponúkne aj tento rok množstvo kvalitných filmov a sprievodných akcií. Podľa organizátorov nás počas niekoľkých festivalových čakajú stovky filmov a uvidíme i brazílskych umelcov.

Ilustračný obrázok k článku Tohtoročná Fest Anča v Žiline: Stovky filmov aj Brazílčania na kolobežkách
Zdroj: TASR

Medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča, ktorý sa uskutoční od 24. do 28. júna v Žiline, predstaví celkovo vyše 500 filmov. Na tlačovej besede o tom v stredu v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie informoval programový riaditeľ festivalu Maroš Brojo.

„Myšlienkou je v prvom rade propagovať kvalitný animovaný film. Najmä pre dospelých, ale aj pre deti. Veľké množstvo animovaných filmov, ktoré majú ľudia na Slovensku možnosť vidieť, je väčšinou iba multiplexového charakteru americkej produkcie. Preto sa snažíme ponúkať kvalitnú alternatívu a ukázať, že existuje aj iný animovaný film, ktorý skutočne stojí za to,“ povedal programový riaditeľ festivalu Fest Anča.

Doplnil, že na tohtoročný festival prihlásili tvorcovia zo 76 krajín celého sveta 1176 filmov. „Festivalovým centrom bude päť dní kultúrne centrum Stanica. Ale program sa uskutoční aj na iných miestach mesta – Herné dni budú v Novej synagóge, výstavy v Galérii ±0 a v Považskej galérii umenia a program pre filmových profesionálov bude v divadle,“ povedal Brojo.

Návštevníci festivalu sa podľa jeho PR manažérky Márie Hejtmánkovej môžu okrem iného tešiť na stretnutie s írskym režisérom Tommom Mooreom, autorom filmov Pieseň mora či Brendan a tajomstvo Kellsu. „Oba očarili milióny detí a dospelých a právom si vyslúžili oscarové nominácie za najlepší celovečerný animovaný film. Chýbať nebudú ani hviezdy estónskej animácie, Priir Pärn a Olga Pärn. Aj vďaka nim nahliadnu návštevníci do rozsiahleho výberu estónskej animácie, známej po celom svete invenčnosťou a zmyslom pre absurdný humor,“ doplnila Hejtmánková.

Pripomenula, že špecifikom festivalu Fest Anča je multižánrovosť a ambícia prenikať za múry samotných miest konania. „Obyvatelia Žiliny sa tak môžu tešiť na brazílske umelecké zoskupenie VJs Suave, známe prácou s verejnými priestormi a ich následným premieňaním. Navštívili už množstvo svetových metropol. Tentoraz budú jazdiť na kolobežke po Žiline a rozličným budovám či priestorom dajú novú tvár. Poukážu tak na originálne príbehy, ktoré si so sebou nesie každý priestor,“ podotkla PR manažérka festivalu.

Prečítajte si tiež:

Žilina sa zmení na animovaný svet: Fest Anča vyráža aj do ulíc. Aha, čo všetko je nachystané pre deti!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM