Michal Demjanovič Rôzne

Tip na výlet v okolí Žiliny: Jánošíkove diery s viac ako 20 vodopádmi

Výlet s priateľmi či rodinou môže byť nezabudnuteľný. A netreba ísť ani ďaleko. Jánošíkove diery sú krásne za každého počasia.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet v okolí Žiliny: Jánošíkove diery s viac ako 20 vodopádmi
8
Galéria
Zdroj: OOCR Malá Fatra

Jánošíkove diery sú jedným z najatraktív­nejších turistických chodníkov v Malej Fatre. Tvorí ich sústava tiesňav a kaňonov v Krivánskej Malej Fatre. Nachádzajú sa v Národnej prírodnej rezervácii Rozsutec. Jánošíkove diery, nazývané aj Diery sa skladajú z troch ucelených častí: Dolné diery, Nové diery a Horné diery.

Nádherne ich vyformoval Dierový potok, ktorý nimi preteká. Nachádza sa tu viac ako dvadsať vodopádov, ktoré spolu vytvárajú vodopády Dierového potoka. Jánošíkove diery sú prístupné atraktívnymi značenými turistickými chodníkmi s lávkami, rebríkmi a reťazami.

Jánošíkove diery sú prístupné aj pre menej zdatných turistov. Ponúkajú atraktívne chodníky s rebríkmi, lavičkami a reťazami ponad vodopádmi. Trasa je vhodná aj pre rodiny s malými deťmi. Najmenej náročná je časť Malé diery. Väčšie deti zvládnu pod dozorom dospelých celé Diery.

Počas zimného obdobia sú Jánošíkove diery takisto pekné, ale nebezpečné. Takmer všetko je pokryté ľadom. V Dolných dierach je vybudovaný náučný chodník. Horné diery sú v zimnom období uzatvorené.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM