Jozef Legéň Od Vás

Tip na jesenný výlet: Pohľad zo Starhradu na kolorit okolitej krajiny stoji zato!

Ďalší náš čitateľ prispel do našej redakcie zaujímavým podnetom. V týchto slnečných jesenných dňoch absolvoval výlet na Starý hrad v Strečne a podelil sa o svoje fotografie s nami. Ak aj vy neviete kam vyraziť, pohľad zo Starého hradu je zaujímavý, navyše zo Žiliny je to len 17,2 km.

Ilustračný obrázok k článku Tip na jesenný výlet: Pohľad zo Starhradu na kolorit okolitej krajiny stoji zato!
Zdroj: Dnes24.sk

Hrad sa vyníma na lesnom pozadí v Domašínskom meandri Váhu povyše hradu Strečno. Na Považí patril tento hrad medzi najstaršie. Pôvodne sa nazýval hrad Varín. Svoj dnešný názov „Starý hrad“ získal po výstavbe a sprevádzkovaní hradu Strečno. Pôvodne slúžil na ochranu starej cesty vedúcej Považím. Túto funkciu však neskôr prevzal hrad Strečno. Počas vlády Matúša Čáka Trenčianskeho bol Starý hrad sídlom provincie.

Prvá písomná zmienka sa objavuje za Bela IV. v roku 1241 ako kráľovský majetok. V 15. storočí začali na hrade hospodáriť Pongrácovci. Tí jadro hradu s vežou rozšírili o neskorogotické paláce. Neskôr na prístupovej ceste vybudovali nižšie položené predhradie s polkruhovou baštou, neskôr zväčšené a doplnené o hospodárske budovy. V priebehu 17. storočia Pongrácovci, hoci už mali dva kaštiele v okolí, Starý hrad si naďalej ponechali a starali sa o jeho údržbu, rozšírenie a vybavenie. Hrad im svojou neprístupnosťou poskytoval bezpečné útočište. Do začiatku 18. storočia na hrade slúžila stála vojenská posádka. Po jej odchode začal hrad pustnúť a chátrať.

Pokiaľ máte aj vy vlastné zaujimavosti (podnety), videá, fotky, neváhajte a pošlite nám ich na email: legen@global24.sk

foto: Ahojj

Pohľad zo Starhradu na kolorit okolitej krajiny
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM