Jozef Legéň Správy

Tieto cyklotrasy v meste pribudli: Novinkou pre Žilinčanov budú cykloprístrešky

V meste Žilina je necelých 8 kilometrov cyklotrás, prioritou je ich ďalšie rozširovanie. Počas tohto roka sa vybudoval obojsmerný cyklokoridor na Ulici svätých Cyrila a Metoda. Novinkou pre Žilinčanov budú cykloprístrešky, ktoré budú rozmiestnené na viacerých miestach v meste.

Ilustračný obrázok k článku Tieto cyklotrasy v meste pribudli: Novinkou pre Žilinčanov budú cykloprístrešky
Foto: Iveta Hrabovská

Mesto Žilina realizuje projekt s názvom Cyklomesto, ktorý je zameraný na podporu cyklistickej dopravy v meste. „Ide o opatrenia, ktoré podporil Nadačný fond Kia Motors Slovakia v Nadácii Pontis sumou 50 000 €. Opatrenia sa týkajú cyklistickej infraštruktúry v meste a sú rozdelené do niekoľkých etáp,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

V mesiaci jún 2013 bol vybudovaný obojsmerný cyklokoridor na Ulici svätých Cyrila a Metoda, čím došlo k prepojeniu existujúcej cyklotrasy H3 z Vlčincov s cyklotrasou V 10, ktorá pokračuje nadjazdom ponad Košickú ulicu smerom do centra a k Vodnému dielu Žilina. V letných mesiacoch boli zároveň z poskytnutých financií preznačené všetky jestvujúce cyklotrasy v Žiline vodorovným dopravným značením.

Sieť cyklotrás zatiaľ nie je dostatočná

V meste Žilina je 7,91 km značených cyklotrás, približne polovica z nich je vybudovaná na samostatných komunikáciách – cyklochodníkoch. Poslednou väčšou investíciou bolo vybudovanie časti cyklotrasy H2 z centra smerom na sídlisko Solinky. Sieť cyklotrás zatiaľ nie je dostatočná, prioritou je dobudovanie hlavných cyklotrás, najmä H2, ale aj vedľajších V9, V7 a V6. Problémom sú však financie.

Dopravné zrkadlá a cykloprístrešky

Na základe podnetov z Občianskeho združenia Mulica realizovalo Mesto na podporu cyklistickej dopravy osadenie 8 nerozbitných dopravných zrkadiel, debarierizovali sa niektoré miesta na cyklochodníkoch a opravil sa úsek cyklotrasy na Nanterskej ulici.

V súčasnosti prebieha verené obstarávanie na dodávateľa cykloprístreškov, ktoré Mesto plánuje osadiť v areáli Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina na Spanyolovej ulici, pri Pošte 8 na Poštovej ulici na Vlčincoch a pred Mestským úradom.

„Touto cestou by som sa chcel poďakovať spoločnosti Kia Motor Slovakia s.r.o. za poskytnutie financií potrebných k podpore cyklodopravy a tiež všetkým ekologicky zmýšľajúcim občanom – cyklistom, ktorí používajú bicykel ako alternatívny dopravný prostriedok k individuálnej automobilovej doprave,“ povedal primátor mesta Žilina Igor Choma.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM