Kultúra

Tajuplné katakomby prezrádzajú viac o tvári nášho mesta: Žilinčania opäť vyrazia do podzemia

Záhadné staré katakomby pod Mariánskym námestím v centre Žiliny budú po vydarenom uvedení v uplynulých dňoch pravidelne dejiskom série predstavení hudobno-dramatického pásma pod príznačným názvom História ožíva – Žilina v minulosti.

Ilustračný obrázok k článku Tajuplné katakomby prezrádzajú viac o tvári nášho mesta: Žilinčania opäť vyrazia do podzemia
Zdroj: YouTube.com

„Množstvo ľudí prechádza každý deň cez toto historické námestie, no iba málokto zo súčasníkov vie, ako sa tu žilo kedysi v minulosti a ako vyzerajú tunajšie podzemné priestory. Pokúsili sme sa ich oživiť a stretlo sa to s obrovským záujmom verejnosti,“ skonštatovala Adriana Hausnerová z Krajského kultúrneho strediska v Žiline.

Odvážny pokus priblížiť históriu prostredníctvom divadelného predstavenia sa podľa nej vydaril nad všetky očakávania organizátorov a účinkujúcich. Podľa Hausnerovej tajuplné brány katakomb spoločne otvorili, aby sa ľudia pobavili, poučili, ale najmä dozvedeli niečo nové o tom, čo poznačilo tvár tohto mesta.

„Jedinečné historické poznanie v kombinácii s originálnou atmosférou prilákalo množstvo zvedavcov. Obmedzená priestorová kapacita neumožnila dostať sa dovnútra všetkým. Preto sme sa rozhodli, že toto podujatie zopakujeme častejšie počas celého roka, najbližšie už koncom marca,“ dodala Hausnerová.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM