Jozef Legéň Kultúra

Stredoeurópsky festival koncertného umenia v Žiline: Všetko začne mimoriadnym koncertom!

Dvadsiati mladí umelci zo 14 európskych krajín a tri orchestrálne telesá sa predstavia na 23. ročníku Stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia (SFKU), ktorý dnes začne v Dome umenia Fatra v Žiline a potrvá do soboty 20. apríla.

Ilustračný obrázok k článku Stredoeurópsky festival koncertného umenia v Žiline: Všetko začne mimoriadnym koncertom!
Zdroj: TASR

SFKU stavia podľa riaditeľky Hudobného centra (HC) Oľgy Smetanovej na vitalite, entuziazme a profesionalite mladých umelcov, ktorí stoja na začiatku kariéry a už obstáli v náročnej medzinárodnej konkurencii. „Každý ich výkon je maximálne koncentrovaný, so snahou prekonávať samých seba a rozvíjať nadanie k vysnívanej umeleckej budúcnosti. Žilinské publikum si už zvyklo na vysoký štandard každého koncertu a právom ho od náš každý rok očakáva. My ich tohto roku prekvapíme hneď na úvod festivalu mimoriadnym koncertom. Ako hosťa festivalu sme pozvali vynikajúca huslistku Juliu Fischer,“ uviedla dnes na tlačovej konferencii v Žiline riaditeľka HC, ktoré každoročne SFKU organizuje v partnerstve s mestom Žilina, Štátnym komorným orchestrom Žilina (ŠKO) a s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

Zdôraznila, že SFKU každoročne prináša na Slovensko výber najvýraznejších talentov v oblasti klasického interpretačného umenia vo veku do 35 rokov. „Súťažia o Cenu hudobnej kritiky, ktorú prisúdi porota tvorená hudobnými kritikmi a muzikológmi zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska interpretovi s najvýraznejším interpretačným výkonom počas festivalu. Do Žiliny sa vracia aj držiteľ Ceny hudobnej kritiky 2012 – francúzsky saxofonista Alexandre Doisy, ktorý svoje umenie predvedie na záverečnom koncerte festivalu,“ povedala Smetanová.

Festival dnes večer otvorí 30-ročná Julia Fischer, ktorá podľa riaditeľky HC zvláda na svetovej úrovni hru na husle a klavír a v súčasnosti patrí k najprominen­tnejším umelcom na svete. „Rodáčka z Nemecka, ktorej matka pochádza z Košíc, prichádza na Slovensko, aby po koncerte v Košiciach – Európskom hlavnom meste kultúry 2013 – vystúpila v rámci SFKU aj pred žilinským publikom a predviedla na mimoriadnom koncerte so Štátnou filharmóniou Košice a dirigentom Danielom Belardinelli virtuóznu hru na husle v Čajkovského Koncerte pre husle a orchester D dur, op. 35,“ dodala Smetanová.

Doplnila, že súčasťou festivalu sú aj sprievodné podujatia, pričom v stredu 17. apríla sa študenti a pedagógovia Žilinského konzervatória stretnú na workshope s maďarským gitaristom Andásom Czákim. „Na Slovensku bude unikátnym experiment Minúta pre počúvanie (Minute of Listening). Hudobné vzdelávanie je mimoriadne náročná a citlivá úloha. HC venuje práci s deťmi celoročnú pozornosť a inšpiruje sa rôznymi úspešnými aktivitami partnerov v zahraničí – Minútu pre počúvanie sme pripravili ako pilotný projekt v spolupráci so SAM (Sound and Music) z Londýna. Myslíme si, že vzťah k hudbe začína sústredeným počúvaním. Väčšina dnešnej hudby k nám prichádza ako pozadie a takmer jej nevenujeme pozornosť. Začneme teda od gruntu: budeme spoločne počúvať, necháme sa týmto zážitkom inšpirovať a uvidíme, aké príbehy sa pre nás otvoria,“ uzatvorila riaditeľka HC.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM