Jozef Legéň Kultúra

Stanička oslávila okrúhle narodeniny, po 10 rokoch pokračuje novým príbehom

V roku 2003 to vyzeralo ako jednorázové vzopnutie mladých nadšencov okolo združenia Truc sphérique. Odvtedy však kultúrne centrum v stále funkčnej železničnej zastávke navštívilo viac než 150-tisíc návštevníkov. Ani sme sa nenazdali a už je to 10 rokov, čo Stanica úspešne funguje.

Ilustračný obrázok k článku Stanička oslávila okrúhle narodeniny, po 10 rokoch pokračuje novým príbehom
Zdroj: Dnes24.sk

Stretli sa tu ľudia zo 40-tich krajín sveta, uskutočnilo sa tu cez tisíc projektov a podujatí. Dnes v kultúre na Slovensku ťažko nájdete niekoho, kto by o Stanici nepočul.

„Vyrástli sme podobne ako mnoho kulturfabrík z občianskej iniciatívy revitalizujúcej prázdne industriálne priestory. Preto bolo pre nás po celý tento čas symbolom staviteľstvo a budovanie. Podarilo sa, máme zrekonštruovanú budovu, druhú budovu S2 z pivných prepraviek a slamených balov a na ceste je tretí objekt S3 z lodných kontajnerov. Vďaka spolupráci s dobrými architektami sme dokázali postupne premeniť celý priestor pod nadjazdom Rondel na miesto, kam sa chodí,“ povedal o budovaní Stanice jej riaditeľ Marek Adamov.

Chuť zmeniť svet okolo

„Nie je to len priestor pre súčasné umenie. Vyrástla a ďalej vyrastá tu nová generácia mladých ľudí, ktorých nemotivujú financie, ale chuť zmeniť svet okolo. Alebo ešte lepšie – vybudovať si ten svoj, ktorý funguje inak. Je priateľskejší, ale aj kritickejší, je verejný a tvorivý, je komunitný. Stanica prežila 10 rokov aj vďaka silnej komunite, ktorú tvoria rovnako návštevníci, dobrovoľníci, ako aj sponzorujúce firmy a donori,“ dodáva projektový manažér Stanice Róbert Blaško, jeden zo šesťdesiatich členov občianskeho združenia Truc sphérique.

Peter Hapčo, programový riaditeľ Stanice, dopĺňa: „Za prvých desať rokov sa Stanica postupne stala azda najživšou spomedzi kultúrnych inštitúcií v Žiline. Snažíme sa, aby náš program nebol opakovaním toho istého, čo sa deje inde. Minimálne polovica z divadelných predstavení alebo koncertov je žilinskou alebo slovenskou premiérou. Aj po desiatich rokoch uprednostníme objavnosť pred masovosťou a tak to zostane.“

Nájom predĺžený až do 2033

Príbeh malej Stanice, kde sa dnes už takmer každý deň zastavujú umelci z domova i zahraničia, aby sa stretli s divákmi, ďalej pokračuje. Nielen preto, že podporu ŽSR v podobe symbolického nájomného má združenie podpísanú až do roku 2033. Posledné dva roky sa už intenzívne pracuje aj na rekonštrukcii architektonickej pamiatky – Novej synagógy, ktorú chce združenie otvoriť ako kunsthalle „Neodchádzame zo Stanice ani nepôjde o novú inštitúciu, hoci to tak vyzerá. V Žiline bude len jedno nezávislé kultúrne centrum a zároveň kunsthalle – a tvoriť ich bude Stanica a Nová synagóga. Budú sa navzájom dopĺňať a budú vytvárať spoločné zázemie pre súčasné umenie a kultúru,“ dodáva na záver Marek Adamov.

zdroj: Stanica/Peter Hapčo

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM