Michal Demjanovič Rôzne

Skúsenosť žilinského veterinára: S akým najťažším prípadom sa počas Silvestra stretol?

Posledná noc v roku je každoročne spojená s veľkými oslavami, treskom a buchotom. V tomto pre nás zábavnom čase prežívajú noc strachu a hrôzy naši domáci miláčikovia.

Ilustračný obrázok k článku Skúsenosť žilinského veterinára: S akým najťažším prípadom sa počas Silvestra stretol?
Zdroj: TASR

Na rozdiel od väčšiny ľudí, ktorí posledný deň roku chápu ako deň veselej a príjemnej oslavy, majitelia psov na Silvester hľadia s obavami a otázkou, ako silvestrovský rachot prežijú ich zvieratá. Veterinárny lekár zo Žiliny radí, ako ochrániť psa pred silným hlukom zo silvestrovských delobuchov.

Ako hovorí veterinár zo Žiliny rasa psa nemá vplyv na to ako vníma hluk. „Rovnako ako sú ľudia zamlada tolerantnejší k hluku každého druhu, aj šteňatá a mladé psy môžu na silvestrovské ohňostroje reagovať pokojne a nezúčastnene. Po niekoľkých rokoch však môžete byť zaskočení neadekvátnosťou odozvy doteraz flegmatického psa. Reakcia psov na hluk sa môže v priebehu ich života zmeniť aj po úraze, počas gravidity alebo po pôrode.“ hovorí veterinár Juraj.

Veterinár Juraj sa stretol aj s veľmi závažnými prípadmi.

„Najhorší prípad, s ktorým som sa stretol počas mojej praxe, bol prípad, keď pes počas silvestrovskej noci vyskočil z balkóna bytu. Vtedy mi ho doviezli vo veľmi vážnom stave, no nakoniec sa z toho dostal,“ uviedol žilinský veterinár.

„Stres, ktorý zvieratá zažívajú počas ohňostrojov, je natoľko veľký, že sedatíva odporúčame. Je to menej zaťažujúce,“ hovorí. Dodáva, že majiteľ by mal psíka upokojovať i vlastnou prítomnosťou a nepúšťať ho napríklad na balkón, kde sú ohňostroje počuť najhlučnejšie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM