Tomáš Batiz Rôzne Recept na dnes

Šikovný cukrár Martin (25) z Mikuláša: Pri týchto dezertoch sa vám budú zbiehať slinky! FOTO

V Liptovskom Mikuláši je množstvo šikovných a talentovaných ľudí. Svoje miesto medzi nimi má určite aj cukrár Martin Devečka.

Ilustračný obrázok k článku Šikovný cukrár Martin (25) z Mikuláša: Pri týchto dezertoch sa vám budú zbiehať slinky! FOTO
18
Galéria
Foto: Martin Devečka

Cukrár Martin sa k svojej práci dostal úplnou náhodou. Teraz to už ale označuje ako šťastný moment v jeho živote a impulz zároveň. „Bolo to celé menšie nedopatrenie. Na hoteli som normálne praxoval a zhodou okolností ochorela cukrárka, ktorú bolo treba nahradiť. Zaujali ma úžasné dezerty, tak aj preto som prešiel z kuchára k pečeniu,“ spomína na svoje začiatky.

Nechá sa inšpirovať

Pri pohľade na rôzne dezerty a koláče si asi všetci pomyslíme, že ide o náročný a dlhý proces. Martin však tvrdí, že to chce iba trpezlivosť a trošku inšpirácie. „Podobne ako sa oko architekta upne na peknú stavbu v novinách, tak u mňa to je podobné, ale s dezertami. Jeden pekný obrázok a už ide tok myšlienok, kde to celé vzniká. Netajím sa tým, že mám mnoho vzorov ako napríklad Yann Couvreur, Laurent Jeannin a Patrick Roger, ktorí prakticky formujú moju cukrársku dušu.“

Všetko s mierou

Talent mikulášskeho rodáka si všimli aj za hranicami. Svoje cukrárske zručnosti predvádzal aj na renomovanom francúzskom hoteli. „Bolo to krásne obdobie, ale na druhej strane bolo toho strašne veľa. Niekedy to bolo fakt drsné, pretože som iba piekol, vymýšľal, skúšal a nakupoval ingrediencie. Všetko treba skúsiť, ale s mierou, pretože dôležité je najmä zdravie,“ prezradil nám Martin Devečka.

„Som zato že recepty a nápady nie sú tajomstvo a teba ich zdieľať. Týmto spôsobom si pomáhajú mnohí svetoví cukrári medzi sebou,“ prizvukuje cukrár z Liptova.

Čokoládový make up i vojna s múkou

Ako nám priznal Martin, humorné a zábavné situácie vznikajú pri pečení skoro stále. Dôležitá je hlavne dobrá nálada a správny postup, aby všetko vyšlo, tak ako malo. „Ja už som osobne zažil všeličo. Pamätné momenty vznikajú hlavne pri čokoládovom make upe, alebo pri voje s múkou. Je to na jednej strane aj moja práca, ale nie všetko treba brať vážne, treba sa popri tom aj zabaviť,“ dodal na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM