Igor Petrík Samospráva

Šéfka mestského výboru na Vlčincoch: Toto chce na známom žilinskom sídlisku presadiť!

Vyspovedali sme novozvolenú predsedníčku mestského výboru na Vlčincoch. Iveta Martinková nám načrtla aj to, čo by chcela na známom žilinskom sídlisku presadiť.

Ilustračný obrázok k článku Šéfka mestského výboru na Vlčincoch: Toto chce na známom žilinskom sídlisku presadiť!
Zdroj: Dnes24.sk

Prvé tohtoročné zasadnutie poslaneckého Výboru mestskej časti číslo štyri Vlčince sa uskutočnilo 8. januára. Pri tej príležitosti jeho členovia hlasovali o novom predsedovi, ktorým sa stala Iveta Martinková.

Dlhodobých problémov je viacero

„Náš výbor mal tento rok zatiaľ dve zasadnutia. Občania nám predostreli podnety na drobnejšie opravy nedostatkov na cestách, chodníkoch, schodoch či zábradliach.Ni­ektoré záležitosti je možné vybaviť operatívne, iné sa riešia postupne. Pokiaľ ide o dlhodobé problémy, ktoré trápia obyvateľov sídliska, týchto je viac. Je to každodenne citeľný diskomfort, vyplývajúci z nedostatočnej kapacity statickej dopravy. Občanov trápi tiež úbytok zelene na úkor zastavaných plôch. Žiadajú areály pre aktívny i pasívny oddych. Sťažujú sa na nečistotu vo verejných priestoroch, niektorí majú obavy o svoju bezpečnosť,“ povedala novozvolená predsedníčka.

Na otázku, aké úlohy si stanovil splniť mestský výbor Vlčince v najbližšom období, odpovedala: „V prvom rade je to ústretovosť a otvorenosť voči obyvateľom a ich požiadavkám. Vynaložíme maximálnu snahu, aby vzájomný prienik našich aktivít, možností a schopností vyústil do operatívnych riešení momentálnych podnetov občanov ako i do racionálnych riešení dlhodobých problémov, ktoré som uviedla v predchádzajúcej odpovedi.“

Zaujímalo nás tiež, ktorý z problémov na Vlčincoch považuje predsedníčka za najpálčivejší. „Vzorec najpálčivejšieho problému jednotlivého občana v podstate neexistuje. Ak, napríklad, vodičom vadí v prvom rade nedostatok parkovacích miest, občania, ktorí auto nevlastnia, majú iný rebríček naliehavosti riešenia problémov. Je teda evidentné, že podnety, sťažností, pripomienky i hore uvedené otázky by mali byť riešené synergicky v záujme spokojnosti čo najväčšieho počtu obyvateľov,“ prezradila.

Doplnila, že v súvislosti s riešením dopravných problémov, viceprimátor a súčasne člen výboru na Vlčinciach, Patrik Groma, konštatuje, že existujú dlhodobejšie vypracované projekty a že je potrebné nájsť odvahu ich realizovať (Vlčince I). Podľa jeho informácií sú tiež v riešení komunitné oddychové zóny, ktorých realizácia sa chystá v roku 2016.

Chcela by viac zelene na sídlisku

Čo-to nám prezradila aj o projektoch, ktoré by chcela presadiť. „Všetky moje zámery vyplývajú z mojich predvolebných sľubov. Za veľmi pozitívny považujem fakt, že smerovanie mojich záujmov v budovaní lepšej a krajšej Žiliny pre obyvateľov ide v jednej línii nielen s víziami poslaneckého klubu, ktorého som členom, ale aj s programom nášho pána primátora. Intenzívne pracujem na projekte zazelenenia plochy na našom sídlisku v rozsahu okolo 1800 metrov štvorcových. Zazelenanie takej plochy poskytuje príležitosť pre úvahu o zriadení niekoľkých nových parkovacích miest na inom mieste, pričom zväčšenie zelenej plochy mesta by zostalo vo výhodnom pomere. Vytypovala som priestor pre komunitné záhrady na existujúcich trávnikoch a pracujem na vytvorení podrobných podkladov k ich realizácii.“

Dodala, že vedeniu DPMŽ predložila žiadosť, aby viac neposkytoval stĺpy elektrického osvetlenia na reklamu pre cirkusy so zvieratami. „K tomuto kroku ma viedli etické dôvody a, samozrejme, tiež môj záujem o bezpečnejšiu cestnú premávku. V centre mojej pozornosti je aj zlepšenie životného štýlu detí, ich návykov. Volebné obdobie trvá štyri roky, mám za cieľ naplniť ho aktívnou službou verejnosti. Pevne verím, že od pána primátora a od mojich kolegov, poslancov mesta Žiliny, pri realizácii uvedených projektov i ďalších zámerov dostanem podporu,“ uzavrela Iveta Martinková.

Foto: Iveta Martinková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM