Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Sad Dobšinského by mal mať aj edukačný význam: Čo v ňom bude možné spoznávať?

Vo vnútrobloku Dobšinského ulice vzniká nový sad. Ten by mal v budúcnosti okrem rekreačnej funkcie plniť aj vzdelávacie poslanie.

Ilustračný obrázok k článku Sad Dobšinského by mal mať aj edukačný význam: Čo v ňom bude možné spoznávať?
8
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Vo vznikajúcom Sade Dobšinského pribudlo v posledných týždňoch viacero nových prvkov. Kvitnú v ňom prvé trvalky, hotový je už aj bosonohý chodník. Keďže momentálne praje počasie, pri súčasnom tempe prác by mohol priestor začať slúžiť verejnosti už v jeseni tohto roku.

O nový sad však bude potrebné sa starať. Ako sme už informovali, začiatkom roku 2018 vzniklo OZ Dobšinského sad, ktoré plánuje priestor sadu udržiavať. Viac si môžete prečítať tu.

Podľa poslankyne Mestského zastupiteľstva Ivety Martinkovej je otázka budúcej starostlivosti o túto sídliskovú „zelenú oázu“ jednou z najčastejších. „Vždy som odpovedala, že si predstavujem prienik starostlivosti mesta, škôl a občanov na základe stanoveného harmonogramu, ktorý postupne logicky vyplynie z daných potrieb a situácií. To bola rámcová odpoveď, ktorá dnes už naberá reálne kontúry,“ vysvetľuje Iveta Martinková.

V OZ Dobšinského sad postupne postupne pribúdajú noví členovia, ktorí sú podľa poslankyne odhodlaní starať sa, rozvíjať a zveľaďovať toto územie. Už dnes aktívne komunikujú s tútorkou projektu Ivetou Martinkovu, s mestom Žilina, so zhotoviteľom a tiež krajinným architektom Marekom Sobolom.

„Interesujú sa aj školy. Pestovateľské práce, Prírodoveda, Biológia, Svet práce či Enviromentálna výchova, to sú všetko predmety, ktoré sa dajú vyučovať aj v teréne. Je potrebné, aby deti spoznávali čo najväčšie množstvo ovocných stromov a kríkov. Aby precítili bohatosť, štedrosť a nezištnosť našej prírody,“ doplnila Martinková.

Z dôvodu spolupráce na údržbe a rozvoji parku komunikuje Iveta Martinková so školami, osobne navštívila Strednú odbornú školu poľnohospodárstva a služieb na vidieku (SOŠPSV) v Žiline.

Aktuálne: Výstavba Dobšinského sadu pokračuje
14
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa riaditeľa SOŠPSV v Žiline Ľubomíra Schvarca sa návratom ovocných stromov a kríkov do miest otvárajú nové príležitosti nielen pre školy, ale aj pre občanov a rodiny s deťmi, ktoré si vypestujú a utužia vzťah k prírode. „Ovocie nazbierané priamo zo stromov je neporovnateľné s tým, nakúpeným v supermarketoch,“ povedal.
Tiež konštatoval, že SOŠPSV sa bude v budúcnosti rada podieľať na údržbe sadu. Vedúci učiteľ praxe Dušan Matúšek konštatoval, že si vie veľmi dobre predstaviť prácu študentov školy na budúcom ovocnom sade. Predovšetkým mohli starať o kvetinové záhony a dreviny. Najviac by sa mohli na zveľaďovaní sadu a starostlivosti oň podieľať študenti odboru Záhradníctvo.

Riaditeľ ZŠ Sv. Gorazda, Jozef Englárt sa vyjadril, že učitelia so žiakmi budú sad navštevovať a tiež sa oň starať v rámci možností. Podľa neho jeho výstavbou vyvstala pre deti nová šanca získavať praktické vedomosti aj mimo školských lavíc, a to najmä na hodinách Prírodovedy, Biológie, Techniky a Sveta práce.
Pripomenul, že na tieto predmety sa v poslednej dobe opäť kladie v edukačnom procese veľký dôraz a bude výborné, ak deti budú mať možnosť pracovať aj inde ako na školskom pozemku.„Chceme rozvíjať a podporiť zručnosti žiakov a vzťah k prírode. Tiež je potrebné vybudovať v deťoch zodpovednosť za verejné priestory. Pokiaľ sa budú podieľať na ich zveľaďovaní a vložia do toho vlastnú energiu, budú si to aj vážiť a chrániť,“ zdôraznil.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM