Správy

Rudiny II. zburcovali poslancov: Primátor bude rokovať s investorom o odkúpení pozemku, ale...

Už sme vás informovali, že medzi Hlinami VI. a Solinkami vznikne obchodný dom a bytový komplex Centrum Rudiny II. O projekte opäť rokovali mestskí poslanci, no ako sa zdá, výsledok nie je celkom jasný. Primátor dal ale poslancom sľub.

Ilustračný obrázok k článku Rudiny II. zburcovali poslancov: Primátor bude rokovať s investorom o odkúpení pozemku, ale...
Zdroj: Dnes24.sk

Žilinskí mestskí poslanci sa na poslednom zasadnutí po tretíkrát zaoberali projektom Centrum Rudiny II. Teda obchodným domom a bytovým komplexom, ktoré by mali vyrásť medzi sídliskami Solinky a Hliny VI. Tentokrát rokovali o návrhu VZN o záväznej časti Územného plánu zóny Žilina – Centrum Rudiny II. Návrh neschválili, aj napriek argumentom primátora Igora Chomu, ktorý poslancom pred hlasovaním vysvetlil o čom VZN je a prečo je dobré ho prijať.

Podľa Chomu, ak investor projektu Centrum Rudiny II., spoločnosť Istrofinal bude chcieť v území postaviť napríklad 20, namiesto troj podlažnej budovy, bude to v poriadku. Neschválením VZN totiž mesto nemá páku donútiť ho, aby staval to, čo občania chceli v rámci svojich pripomienok. VZN dáva mestu do rúk nástroj, ktorým by udržalo výstavbu v medziach schváleného územného plánu zóny (poslanci ho schválili pred pár mesiacmi).

Ako povedal Jozef Oswald, vedúci odboru stavebného Mestského úradu v Žiline, akákoľvek výstavba, ktorá v spomínanom území do budúcnosti pripadá do úvahy, kvôli schválenému územnému plánu zóny bude. „Akurát, my dnes nevieme stavebníka, investora vyregulovať,“ povedal. Dodal tiež, keďže má investor schválený územný plán zóny, spĺňa tým podmienku žiadať o územné rozhodnutie, či stavebné povolenie.

Primátor dal poslancom sľub

Počas rokovania o VZN vyzvali niektorí poslanci primátora Igora Chomu, aby mesto vstúpilo do rokovania s investorom o odkúpení pozemku pre projekt Rudiny II. „Dávam vám verejný prísľub, bez ohľadu na to, či je VZN schválené, alebo neschválené. Mesto vyvolá rokovanie za účasti šéfa stavebnej komisie. Stretneme sa, budeme sa rozprávať s investorom o tomto návrhu odkúpenia, alebo spätného odkúpenia pozemku a podmienok, za akých by bol ochotný ho odpredať. A pochopiteľne, potom budem informovať všetkých poslancov,“ sľúbil Choma. Zatiaľ ale mesto investora neoslovilo, čo potvrdil aj Peter Madunický, zo spoločnosti Istrofinal: „Zatiaľ sme mestom neboli oslovení na odkúpení pozemku.“

Rudiny spustili petíciu

Len pár dní pred posledným zastupiteľstvom začal Slavo Fačkovec, zástupca občanov Soliniek, informovať o prebiehajúcej Petícii proti zastavaniu trávnatej plochy medzi sídliskami Hliny VI a Solinky. Podľa Fačkovca neschválenie VZN projekt Rudiny II. pribrzdilo a jeho definitívne vyriešenie k spokojnosti občanov bude až vtedy, keď mesto tento pozemok od investora odkúpi.„Keby som bol ja investor, ktorý chce stavať, vlastne by mi vyhovovalo, že nie je žiaden regulatív a začal by som stavať. Ešte by som bol celý rád, že ma nič nebrzdí, môžem si stavať hocičo, hocikde, nie sú žiadne normy. Tým, že to stavebník nespravil, vyvoláva to vo mne pochybnosti, že to stavebník potrebuje,“ argumentuje Fačkovec.

Pochybnosti o tom, aký dopad na projekt Rudiny II. má neschválenie VZN vládnu aj medzi poslancami. „Niekto tvrdí, že tým, že sme VZN neschválili, investor má voľnú ruku a môže si slobodne robiť, čo chce. Iný zas tvrdia, že toto ho obmedzuje. Asi to teda nie je tak, že by bez tohoto mohol začať rovno stavať. Nikto nevie dať jednoznačné stanovisko,“ myslí si poslanec Ľubo Bechný.

Opačný názor tlmočil Pavol Čorba, hovorca mesta Žilina. „Ako bolo na mestskom zastupiteľstve poslancom vysvetľované, Územný plán zóny je schválený (schválili ho títo poslanci), je platný, ale nie je záväzný v tom smere, že nič nebráni investorovi požiadať o územné rozhodnutie. Stavebný úrad však nemôže vyžadovať splnenie záväzných regulatívov tohto územného plánu zóny, pretože tie poslanci dodnes neschválili. A aj prípadné rokovania s investorom o odkúpení tohto pozemku na to nemajú žiaden vplyv,“ priblížil hovorca.

Podľa Petra Madunického mesto schválilo územný plán zóny na základe svojich požiadaviek. „Splnili sme každú z nich. Tým sa potvrdila funkcia daného územia s ktorou sa počítalo ešte v 70. tych rokoch až do dnešných dní. Dodržané sú všetky regulatívy a pripomienky zo strany dotknutých orgánov a občanov,“ povedal: „Pokračujeme naďalej v projekčných prácach,“ dodal.

Mohlo by vás zaujímať:

Pripravovaná výstavba na Hlinách VI.: Pozrite si VIZUALIZÁCIE, ako má novinka vyzerať

Foto: rudiny.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM