Správy

Rodičia predškolákov, zbystrite: Žilina zverejnila informácie k zápisom

Ak bude pretrvávať mimoriadna situácia, zápisy sa uskutočnia bez prítomnosti detí. Mesto oznámilo termíny.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia predškolákov, zbystrite: Žilina zverejnila informácie k zápisom
Zdroj: TASR

Zápisy žiakov do prvých ročníkov základných škôl (ZŠ) na školský rok 2021/2022 sa v Žiline uskutočnia od 7. do 9. apríla. Ak bude v čase zápisov pretrvávať mimoriadna situácia v súvislosti s ochorením COVID-19, zápisy sa budú organizovať bez osobnej prítomnosti detí. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Komunikácia s rodičmi

Doplnil, že komunikácia školy so zákonnými zástupcami sa v tom prípade uskutoční elektronickou formou, prípadne iným spôsobom. „V závislosti od priestorových možností konkrétnej ZŠ, s dôrazom na dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení. Bližšie informácie získajú rodičia na internetových stránkach škôl alebo ich poskytnú priamo riaditelia škôl alebo pracovníci oddelenia školstva a mládeže Mestského úradu v Žiline na telefónnom čísle 041/70 63 402,“ uviedol Miškovčík.

Upozornil, že zmenou školského zákona sa od 1. januára 2021 zrušil inštitút odkladu začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky. „Ak dieťa ešte nedosiahlo školskú spôsobilosť a navštevuje materskú školu (MŠ), rodič požiada riaditeľku MŠ o vydanie rozhodnutia o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania. K žiadosti je potrebné priložiť písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomný súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast a informovaný súhlas zákonného zástupcu,“ vysvetlil Miškovčík.

Nultý ročník

Na školský rok 2021/2022 môžu rodičia požiadať aj o zaradenie dieťaťa do nultého ročníka. „V prípade záujmu bude nultý ročník otvorený v ZŠ Jarná. Pokiaľ chcú rodičia zapísať do ZŠ dieťa mladšie ako šesť rokov, sú povinní k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast a doklad o získaní predprimárneho vzdelania. Deti s intelektovým nadaním majú možnosť navštevovať triedy v ZŠ s MŠ na Ulici sv. Gorazda v Žiline,“ dodal hovorca mesta.

V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina je 14 ZŠ, v ktorých sa v súčasnosti vzdeláva 6 237 žiakov. Prvé ročníky v aktuálnom školskom roku navštevuje 723 prvákov. V nultom ročníku v žilinskej ZŠ Jarná sa učí desať školákov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Žilinského kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM