Jozef Legéň Rôzne

Prostredie Súľovských skál rozozvučnil folklórny festival: Zúčastnili sa aj priatelia z Poľska

Máj, to nie je iba lásky čas, ale aj čas, keď sa všetko živé prebúdza, silnie, rastie, rozvíja sa a snaží sa uchmatnúť si aspoň zopár slnečných lúčov a teplých kvapiek dažďa. Máj, máj, zelený máj to je názov nesúťažného festivalu, ktorý priniesol divákom na Súľovských skalách veľa radosti.

Ilustračný obrázok k článku Prostredie Súľovských skál rozozvučnil folklórny festival: Zúčastnili sa aj priatelia z Poľska
Zdroj: Dnes24.sk

Každý tretí rok prvú májovú nedeľu sa organizuje stretávka v prekrásnom prostredí Súľovských skál na nesúťažnom folklórnom festivale, ktorý nesie príznačný názov Máj, máj, zelený máj. Tento festival pripravilo Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s obcou Súľov – Hradná. Ako milý hosť boli prizvaní aj priatelia z Poľska. Projekt spolufinancovaný Európskou úniou z Európskeho fondu rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013. V kultúrnom dome, kde sa festival konal všetkých na úvod privítal starosta obce Súľov – Hradná Ing. Jaroslav Bušfy spolu s riaditeľkou Krajského kultúrneho strediska v Žiline PhDr. Soňou Řehákovou. Slová na uvítanie priniesla aj manažérka Mestského úradu v Strumieńi Ewa Kuboszek – Owsiany.

Účinkujúcich bolo viac než dosť

Na úvod sa predstavila domáca Ženská folklórna spevácka skupina Súľovčanka pod vedením Oľgy Varhaníkovej, ktorá veselými piesňami privítala na pódiu členov folklórneho súboru Gmina Strumień z Poľska. Prekrásne kroje účinkujúcich už vopred dali tušiť, že hoci ich prejav je iný – možno trošku komornejší ako ten náš, ale citlivo spievané viac hlasovo melodické piesne ulahodili uchu aj najnáročnejšieho poslucháča.

Toto májové popoludnie umocnilo aj strhujúce vystúpenie Folklórneho súboru Rovňan z Veľkého Rovného, ktoré sa prelínalo s mužskými spevmi z oblasti Javorníkov v majstrovskom podaní Mužskej speváckej skupiny Javorníček z Hvozdnice a Štiavnika. Nedali sa zahanbiť ani spievajúce ženy – Kolárovičanky, ktoré sme nedávno mohli vidieť aj v programe Kapura, ktorý divákom ponúkol RTVS. Hodnotným kultúrnym programom sa predstavila aj dedinská folklórna skupina Divinčan z Diviny a záver nesúťažného folklórneho festivalu opäť patril Folklórnemu súboru Rovňan.

Sprievodné podujatia a pohoda

Sprievodným podujatím bola aj prezentácia prác ľudovoumeleckých tvorcov spolupracujúcich s Krajským kultúrnym strediskom v Žiline. Na námestí pred kultúrnym domom mohli širokej verejnosti ukázať svoj kumšt z oblasti drotárstva, spracovania ovčej vlny a textilu, slaného cesta či obrázkov tvorených nitkou domáceho majstra.

V tento jarný slnečný deň sa v Súľove – Hradnej stretli priatelia folklóru, aby vzdali hold umeniu, ktoré vymyslel sám život. Človek je interpretom tohto umenia a my si všetci uvedomujeme, ako nám vie byť na svete dobre.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM