Jozef Legéň Samospráva

Primátor Choma o vyšetrovaní kauzy prideľovania bytov: Zdá sa, že sme zabŕdli do veľkého podvodu s bytmi

Mesto Žilina podalo trestné oznámenie na konkrétnu osobu pre podozrenie z korupcie pri prideľovaní mestských nájomných bytov ešte v decembri minulého roka. Vyšetrovanie prebieha veľmi intenzívne a podľa primátora Žiliny Igora Chomu, sa zdá, že zabŕdli do hodne veľkého podvodu s bytmi.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Choma o vyšetrovaní kauzy prideľovania bytov: Zdá sa, že sme zabŕdli do veľkého podvodu s bytmi
Zdroj: Webnoviny.sk

Kauza ohľadom prideľovania nájomných mestských bytov v Žiline stále rezonuje v médiách či medzi občanmi. Vyšetrovanie, ktoré mesto iniciovalo podaním trestného oznámenia v mesiaci december a v januári ho dopĺňali ešte o ďalšie skutočnosti, prebieha podľa slov primátora Žiliny Igora Chomu veľmi intenzívne.

„V priebehu vyšetrovania sa ukazujú ďalšie a ďalšie závažné skutočnosti. Protikorupčná jednotka, ktorá vyšetruje túto záležitosť, je u nás na úrade neustále. Stále na ich žiadosť dopĺňame ďalšie a ďalšie informácie a aj pri kontrole, ktorú robíme my sami, prichádzame na ďalšie nezrovnalosti a ďalšie podfuky. Okamžite všetko dokladáme do materiálov vyšetrovateľov. Neviem teraz odhadnúť, kedy bude vyšetrovanie ukončené, pretože sa zdá, že sme zabŕdli do hodne veľkého podvodu s bytmi,“ uviedol primátor Žiliny Igor Choma.

Cena sa vyrátava prísne na základe zákona

V tejto súvislosti primátor zdôraznil, že ho mrzí, že média sa chytajú a spájajú túto kauzu v súvislosti s pridelením bytu hovorcovi Čorbovi. Sám povedal, že všetko prebehlo podľa zákona a nemohlo tomu byť inak. Spomenul číslo 14 000, čo je počet bytov, ktoré mali byť takýmto spôsobom pridelené resp. odpredané ešte počas obdobia, kedy nebol vo funkcii. Počas jeho obdobia ich malo byť 130.

„Opäť zdôrazňujem, tieto byty tak ako množstvo iných bytov sa takýmto spôsobom predávalo. Cena sa vyrátava prísne na základe zákona a nie je možné si stanoviť cenu, kto, akú by chcel. Nedá sa urobiť ani verejné obchodná súťaž na takýto byt. Nedá sa urobiť nič iné, len vyrátať presne podľa zákona takúto sumu a takouto sumou boli aj tieto byty odpredávané. Len to dávam do úzkej súvislosti s tým, čo sa deje v súvislosti s tým veľkým vyšetrovaním, pretože sme niekomu zásadným spôsobom stúpili na otlak a verím, že tie výsledky budú veľmi zaujímavé,“ povedal ďalej Choma.

Mestská polícia kontroluje nájomníkov

Mestská polícia chodí po všetkých nájomných bytoch, ktoré má mesto Žilina vo vlastníctve a kontroluje nájomníkov. „To znamená, kontroluje či sú v byte tí, ktorí majú byt pridelený na základe zmluvy a v prípade že nemajú, Žilbyt okamžite koná v zmysle taktom, že ukončuje nájomné zmluvy a dožaduje sa od tých nájomníkov, ktorí tam reálne nebývajú, aby buď predložili reálne podklady alebo sa ukončí zmluva a byt im bude odobraný a bude pridelený komisiou tým, ktorí majú podanú žiadosť,“ dodal na záver Choma. Do najbližšieho Mestského zastupiteľstva má ísť nové všeobecne záväzné nariadenie, ktoré bude riešiť prideľovanie nájomných a sociálnych bytov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM