Igor Petrík Rôzne

Primár žilinskej ortopédie toho už zažil až-až: V ambulancii mu chcela babka vyskočiť na skriňu :)

O tom, že aj pri práci lekára sa dajú zažiť vtipné momenty, pri ktorých je ťažké udržať smiech, nám porozprával Juraj Popluhár. Primár a zakladateľ Oddelenia pediatrickej ortopédie v Žiline toho počas svojej kariéry zažil už až-až. A na niektoré situácie sa nezabúda.

Ilustračný obrázok k článku Primár žilinskej ortopédie toho už zažil až-až: V ambulancii mu chcela babka vyskočiť na skriňu :)
Zdroj: Dnes24.sk

Juraj Popluhár, primár a zakladateľ Oddelenia pediatrickej ortopédie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline študoval medicínu v Prahe, ale dokončil ju v Martine.

Ako lekár začínal v žilinskej nemocnici ešte v čase, keď v nej lôžkové ortopedické oddelenie nebolo, len ambulancie. Prezradil nám, že práve s otvorením lôžkového ortopedického oddelenia sa všetko zmenilo. „Konkurz na primára vyhral Juraj Panák z Univerzitnej nemocnice v Martine. Čo bolo z môjho ďalšieho smerovania dôležité, primár Panák sa v Martine venoval detskej ortopédii a záležalo mu, aby sa táto úzka špecializácia ortopédie rozvíjala aj v Žiline. Detskou ortopédiou a jej rozvojom poveril mňa.“

Najväčším profesijným úspechom Juraja Popluhára a vyvrcholením jeho zamerania na detskú ortopédiu bolo založenie samostatného Oddelenia pediatrickej ortopédie v žilinskej nemocnici v roku 1997. Ako lekár zažil toho počas svojej kariéry požehnane. A sú situácie, ktoré sa mu vryli do pamäte doteraz. Niektoré z nich práve pre ich úsmevný charakter.

Medzi také momenty určite patrí aj príhoda s jednou z dôchodkýň. „Ešte v období, keď sme fungovali spoločne s ortopédiou pre dospelých, som na ambulancii vyšetroval jednu babku. Bola to taká hyperaktívna osoba. Po odobraní anamnézy som začal anamnézu zapisovať a babke som povedal, aby si vyskočila hore. Čím som myslel vyšetrovacie lôžko,“ rozpráva Juraj Popluhár. To čo však nasledovalo, ale nečakal a jeho oči sa nestačili diviť.

„Babka priskočila ku skrini, chytila sa jej a bolo vidieť, že chce vynaložiť úsilie, akoby na skriňu vyskočila,“ opisuje úsmevnú príhodu známy žilinský lekár. A hneď z rukáva ťahá aj ďalšiu, ktorá mu doteraz utkvela v pamäti. „Iná pacientka, v rovnakej situácii, keď som jej povedal položte sa prosím, si ľahla na zem, hneď vedľa vyšetrovacieho lôžka. Vtedy sa smiech nedal zakryť,“ opísal nám ďalší vtipný moment Juraj Popluhár.

Prečítajte si aj rozhovor s primárom Jurajom Popluhárom o jeho práci v žilinskej nemocnci i ďalších témach.

Foto: Juraj Popluhár

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM