Michal Demjanovič Samospráva

Pri Žiline slávnostne prerazili diaľničný tunel: Pracuje sa nonstop

Tunel Žilina je súčasťou diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka. Ide všetko podľa plánu?

Ilustračný obrázok k článku Pri Žiline slávnostne prerazili diaľničný tunel: Pracuje sa nonstop
Zdroj: Národná dialničná spoločnosť

Národná diaľničná spoločnosť dnes priniesla informáciu o prerazení diaľničného tunela pri Žiline. Tento rok ide už o tretí tunel v našom kraji. S razbou začali stavbári v priebehu novembra 2014.

„Tunelová rúra Žiliny bola slávnostne prerazená v pondelok 5. decembra 2016. Prerazenie druhej tunelovej rúry očakávame v januári budúceho roka, k prerazeniu už chýba len necelých 80 metrov,“ informáciu priniesla hovorkyňa spoločnosti Eva Žgravčáková

Tunel Žilina je súčasťou diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka. Tunel má dĺžku 687 m a je dvojrúrový pre obidva smery jazdy. Súčasťou diaľnice je aj tunel Ovčiarsko (2 367 m), ktorý bol prerazený v apríli 2016 v nepretržitej prevádzke pracuje na tuneloch 90 ľudí – pracuje sa nonstop, aj v nočných hodinách, uvádza sa na oficiálnej stránke spoločnosti.

Zdroj: Národná dialničná spoločnosť

Náročné podmienky

Stavba diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, ktorej súčasťou sú tunely Ovčiarsko a Žilina, je mimoriadne špecifická z hľadiska geologických podmienok. „Na stavbe bolo identifikovaných niekoľko zosuvných miest, ktoré sme zasanovali a zrealizovali sme odvodňovacie vrty, úlohou ktorých je znižovať hladinu podzemnej vody,“ uvádza sa na oficiálnom webe NDS.

Z technického pohľadu sa na 11 km dlhom diaľničnom úseku strieda popri dvoch tuneloch 11 mostov. Po dobudovaní tohto úseku ušetrí motorista 9 minút v porovnaní s jazdou po ceste prvej triedy.

Foto: NDS

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM