Michal Demjanovič Samospráva

5 rozostavaných úsekov diaľnic pri Žiline: Ako vyzerajú termíny ich dokončenia?

Výstavba diaľnic v okolí Žiliny napreduje. Momentálne je pri meste rozostavaných päť úsekov. Z toho tri budú po dokončení súčasťou D1 a ostatné dva D3. Zisťovali sme viac!

Ilustračný obrázok k článku 5 rozostavaných úsekov diaľnic pri Žiline: Ako vyzerajú termíny ich dokončenia?
Zdroj: TASR

D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno

Tento úsek diaľnice po dokončení výrazne odbremení mesto Žilina od tranzitnej dopravy smerujúcej na sever do Poľska. Plán dokončenia je stanovený na jún 2017, no zhotoviteľ už poslal žiadosť o predĺženie výstavby, ktorý by termín dokončenia predĺžil o tri mesiace.

D3 Svrčinovec – Skalité

Jediný úsek, ktorý by mal byť hotový v tomto roku. Pôvodný termín dokončenia bol október 2016. V súčastnosti sa rokuje o možnom predĺžení výstavby. Úsek začína mostom nad Šlahorovým potokom v križovatke Svrčinovec. Vstupuje do tunela Svrčinovec, za ním v zárezoch a na mostoch preklenuje masív Valy, kríži riečku Čadečky a míňa obec Skalité. Za údolím potoka Rieka vchádza do tunela Poľana a napája sa na ďalší úsek D3.

D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala

Úsek začína v križovatke Lietavská Lúčka s diaľničným privádzačom Žilina, ktorý odkloní dopravu z cesty I/18 v meste Žilina a v Strečnianskej úžine. Končí v križovatke Dubná Skala. Stavebné práce tu prebiehajú podľa plánu. Termín dokončenia je december 2019.

D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka

Začiatok úseku je v križovatke diaľnic D1 a D3 v Hričovskom Podhradí. Za križovatkou Hričovské Podhradie sa diaľnica stáča na východ a prechádza tunelmi Ovčiarsko a Žilina. Končí tesne pred križovatkou Lietavská Lúčka, ktorá je už súčasťou nasledujúceho úseku diaľnice D1. Ani tento úsek sa pravdepodobne nestihne dostavať v pôvodnom termíne, ktorým je január 2018. V súčastnosti sa uvažuje s termínom dostavby október 2018.

D1 Hubová-Ivachnová

V súčastnosti sa analyzuje vplyv výstavby tunela Čebrať a jeho dopad na životné prostredie. Zatiaľ platí termín dokončenia jún 2017. Úsek začína v križovatke Hubová, kde nadväzuje na úsek D1 Turany – Hubová. Končí pri obci Ivachnová a pokračuje ťahom D1 Ivachnová – Liptovský Mikuláš. Prostredníctvom križovatiek je zabezpečené prepojenie diaľnice s cestou I/59 smerom na Oravu a mesto Ružomberok.

Čítajte tiež:

FOTO: Úspešný záťah žilinských colníkov. Odhalili obchod s falošnými dielmi do áut

FOTO: Minister obrany v nevšednej situácii. V Žiline sa predviedol v boji zblízka

Foto: ilustračné

FOTO: Rozostavané diaľničné úseky pri Žiline
11
Galéria
Zdroj: Národná dialničná spoločnosť
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM