Jozef Legéň Kultúra

Oslavy pri Žiline v staroslovanskom duchu: Srdcia zahreje vatra, šerm i medovina

Staroslovanská Divinka je názov podujatia, ktoré premení malebnú obec Divinka na pár hodín do dôb príchodu našich predkov. Pre návštevníkov je pripravený bohatý program. Príďte si vyskúšať šerm či lukostreľbu, alebo si zajesť chutného gulášu, či ochutnať medovinu. Čaká vás ale omnoho viac...

Ilustračný obrázok k článku Oslavy pri Žiline v staroslovanskom duchu: Srdcia zahreje vatra, šerm i medovina
Zdroj: TASR

Rok 2013 je významným v histórii slovanstva nielen tým, že si pripomíname 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na naše územie, ale je aj začiatkom realizácie pamiatkového archeologického výskumu na hradisku Veľký vrch v Divinke. Symbolika veku a archeologický výskum boli podnetom, aby sa Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spolu s obcou Divinka a Považským múzeom rozhodli uskutočniť podujatie s príznačným názvom, Staroslovanská Divinka, nad ktorým prevzal záštitu predseda ŽSK Juraj Blanár.

Bohatý program

Malebná obec sa na pár hodín časovo premiestni do dôb príchodu našich predkov v podaní Starých Slovanov z Podbiela, ktorí nám rôznymi scénkami, ukážkami a náučnými predslovmi priblížia život vtedajšej spoločnosti. Zároveň sú pripravené rôzne súťaže pre detí a dospelých, ako napríklad šermiarsky turnaj, lukostreľba, hod oštepom alebo sekerou a vedomostné kvízy.

„Návštevníkom sa ponúka možnosť vyskúšať na vlastnej koži zbroj, zašermovať si so staroslovanským bojovníkom a zároveň rozoznávať chute medoviny, nápojov príznačných slovanským dobám. Pútavou časťou programu bude výstup na Veľký vrch,“ povedala hovorkyňa ŽSK Hana Danová.

Výstup na vrch, vatra a chutný guláš

Organizátori pamätali na náročnosť výstupu, a preto každý vytrvalec bude odmenený porciou guláša, ktorú si môže vychutnať pri ukážke dobovej zrážky dvoch rodov s trefnou pointou. Magickosť lokality podčiarkne výklad o historickom význame hradiska a priblíženie problematiky prebiehajúceho výskumu, v podaní odborníka Považského múzea v Žiline. Záverečným klincom programu bude obecná vatra v sprievode ľudovej hudby.

„V prípade nepriaznivého počasia sa program uskutoční v Kultúrnom dome v Lalinku bez výstupu na Veľký vrch. Poslednú augustovú sobotu, 31.8. o 11:00, ste v Divinke vítaní za každého počasia,“ upresnila Danová.

Program nájdete vo fotogalérii.

foto: ilustračné

Staroslovanská Divinka
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM