Správy Správy

Prestížnu súťaž automobilky vyhrali študenti zo Žiliny: S týmto vynálezom odstavili konkurenciu

Študenti zo Strednej odbornej školy v Žiine zahviezdili so svojim projektom na prestížnej súťaži automobilky. Z 19 projektov vyhral práve ten ich, ktorý nahrádza doteraz zavedený systém v autách. Ich vynález by mal eliminovať 98 percent karcinogénnych častíc produkovaných z dieselových áut.

Ilustračný obrázok k článku Prestížnu súťaž automobilky vyhrali študenti zo Žiliny: S týmto vynálezom odstavili konkurenciu
Zdroj: TASR

Projekt študentov Strednej odbornej školy (SOŠ) sv. Jozefa Robotníka v Žiline Tibora Jopčíka a Mareka Pekára, ktorého základom je znižovanie emisií automobilov a ochrana životného prostredia, zvíťazil vo štvrtom ročníku súťaže Kia Innovation Award. Súťaž spoločnosti Kia Motors Slovakia dnes vyhodnotili v jej tréningovom centre v Gbeľanoch.

Bezpečnosť a ochrana prostredia

Hovorca spoločnosti Kia Motors Slovakia Jozef Bačé informoval, že do štvrtého ročníka súťaže sa zapojilo 15 stredných škôl zo Žilinského a Trenčianskeho kraja a dohromady predložili 19 projektov. „Študenti tento rok rozpracovali v projektoch témy zamerané na bezpečnosť kolesových vozidiel, ochranu životného prostredia a prvýkrát aj marketing, predaj a popredajné služby. Projekty hodnotila odborná porota v dvoch fázach. Do finálovej časti postúpilo sedem najlepších projektov a porota vybrala troch víťazov. Celkovo si školy a študenti rozdelia finančné dary v hodnote 14 000 eur a vecné ceny. Súťažiaci môžu takto pomôcť škole získať odmenu na nákup materiálu alebo prípravu školenia, ktoré bude slúžiť na vzdelávanie študentov,“ uviedol Bačé.

Víťazný projekt redukuje emisie

Študenti SOŠ sv. Jozefa Robotníka pracovali na víťaznom projekte približne mesiac počas školskej praxe a aj po vyučovaní. „Náš systém nahrádza doteraz zavedený systém v autách. V dieselových autách máme filter, ktorý zachytáva karcinogénne častice. A náš vynález by ich eliminoval na 98 percent. Chýba však skúmanie v laboratórnych podmienkach a reálne vyskúšanie,“ opísal víťazný projekt Tibor Jopčík. Jeho spolužiak Marek Pekár zdôraznil, že víťazstvo v súťaži je povzbudením a motiváciou ísť ďalej a vzdelávať sa.

Zmysel súťaže

Zmyslom súťaže je podľa asistent manažéra oddelenia riadenia kvality Kia Motors Slovakia Tomáša Drugdu vzbudiť u mladých ľudí záujem o priemysel, strojárstvo a automobilový priemysel vo všeobecnosti. „Samozrejme, vzbudiť záujem o spoločnosť Kia Motors Slovakia. A presvedčiť mladých ľudí, že sa oplatí byť aktívnejší ako ich spolužiaci a kolegovia. Že sa im to môže nejakým spôsobom vyplatiť. V tomto momente výhrou. Ale v živote to určite aktívny a pozitívne mysliaci človek dotiahne ďalej a pravdepodobne bude aj úspešnejší,“ skonštatoval Drugda.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM