Barbara Dallosová Správy

Premena vnútrobloku na sídlisku Vlčince: Takto to tam aktuálne vyzerá, FOTO

Hoci obnova priestranstva ešte nie je celkom hotová, Žilinčania už môžu využívať väčšinu nainštalovaných prvkov.

Ilustračný obrázok k článku Premena vnútrobloku na sídlisku Vlčince: Takto to tam aktuálne vyzerá, FOTO
8
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina

Mesto Žilina predstavilo doterajšie výsledky revitalizácie vnútroblokového priestoru na Fatranskej ulici. Práce, ktoré začali v apríli tohto roka, stáli viac ako 340-tisíc eur. Celkom hotový bude projekt do konca tohto roka. Doposiaľ nainštalované prvky už ale Žilinčania môžu využívať. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Priestor pre šport

„Počas revitalizácie sa obnovili chodníky, asfaltové plochy, pribudli smetné nádoby, lavičky, ležadlá, vytvorené boli nové zelené parkovacie zábrany. Novinkou vo vnútrobloku sú aj stojany na bicykle či knižná búdka. Obnovou prešli i detské ihriská, pieskoviská a zrevitalizovalo sa aj kruhové pieskovisko,“ konkretizuje Miškovčík.

Projekt podľa radnice myslel aj na športovcov. Vymenil sa herný povrch športových plôch, pribudli tyče na volejbal, streetballový kôš a stoly na stolný tenis. Na existujúcom chodníku v tvare osmičky vznikol cyklo/in-line okruh pre deti s terénnou vlnou, pumptrack dráhou, slalomom a drevenou prekážkou. Na cvičenie môžu obyvatelia využiť aj parkourové cvičisko a workout, ktoré vzniklo na existujúcej spevnenej ploche, kde je nový asfaltový povrch a dopadové plochy z recyklovanej pry­že.

Zeleň i šachové stolíky

V priestore za parkovacím domom pribudla oddychová zóna s ležadlami, paletovými mobilnými stolmi, sedením i šachovými stolíkmi.
Ako zdôrazňuje mesto, dôležitou súčasťou revitalizácie je výsadba zelene, ktorá pribudla na viacerých miestach.

„Zeleň splní aj zatemňovaciu funkciu v prípade drevených prvkov, ktoré slúžia ako hravé tunely na cyklodráhe. Na dvoch miestach vo vnútrobloku budú taktiež situované kompostéry a bylinkové záhradky,“ uzatvára hovorca Žiliny.

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM