Peter Handzuš Rôzne

Snežienky v chránených oblastiach? Môžu vás vyjsť až na 3 300 €

S oteplením sa v prírode začali objavovať aj prvé snežienky. Tie nie sú chránenou rastlinou, ktorú je zakázané trhať alebo zbierať v jej prirodzenom areáli vo voľnej prírode. Chránená je však územnou ochranou v národných parkoch a ostatných chránených oblastiach od tretieho stupňa ochrany.

Ilustračný obrázok k článku Snežienky v chránených oblastiach? Môžu vás vyjsť až na 3 300 €
Zdroj: TASR

Za trhanie snežienok v chránenej oblasti hrozí pokuta

„Tu hrozí previnilcovi za jej natrhanie pokuta až do výšky 3300 €. Takže predtým, než si snežienky natrháte, dobre si overte, kde tak urobíte,“ upozornil hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano. Vysvetlil, že v chránených územiach Slovenska od tretieho stupňa ochrany, teda v národných parkoch, prírodných rezerváciách, ako aj iných chránených areáloch je zbieranie snežienok a rovnako aj zber ďalších rastlín vrátane ich plodov zakázané.

„V treťom a vyššom stupni ochrany možno zbierať a trhať snežienku iba na výnimku udelenú v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny. Čiže natrhať si snežienky je dovolené, ale treba si dať pozor, aby pochádzali z voľnej prírody maximálne v prvom a druhom stupni ochrany územia,“ zhrnul Stano.

Snežienka vydrží aj silný mráz

Snežienka jarná (galanthus nivalis) patrí medzi trvalky a v priaznivých podmienkach dorastá až do výšky 20 cm. Zvončekovité kvety pútajú pozornosť tromi snehobielymi okvetnými lístkami. Zaujímavosťou je, že rozkvitnuté dokážu odolať aj desaťstupňovým mrazom. Na snežienky si treba dávať pozor, pretože celá rastlina je jedovatá, obsahuje nebezpečné alkaloidy.

Do roku 2003 bola snežienka jarná na Slovensku vo voľnej prírode chránená. Zapríčinil to masívny zber kvetov najmä pred Medzinárodným dňom žien. Teraz sa nesmie trhať v chránených oblastiach.

Pozor, kde si natrháte snežienky
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM