Soňa Vanovčanová Kultúra

Pôvabný zvyk aj v Žiline: Máj pre vydajachtivé dievky sa týči na Hlinkovom námestí, FOTO

Aj žilinčanky majú svoj symbol lásky. Radnica pre ne pripravila spoločne s folkloristami program pri príležitosti jeho vztýčenia. Pozrite si fotografie z podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Pôvabný zvyk aj v Žiline: Máj pre vydajachtivé dievky sa týči na Hlinkovom námestí, FOTO
15
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina

S príchodom mája, mesiaca lásky, sa tradične spája aj dávny zvyk stavania májov – mladých stromčekov, ktoré sú symbolom víťazstva jari nad zimou, obnovujúcej sa prírody a lásky. V minulosti v okolí Žiliny často už týždeň pred savaním mája mládenci pripravovali v tajnosti máje pre svoje dievčence. Tie sa stavali na znak úcty a ako prejav lásky. Chlapci ich zvyčajne stavali všetkým dievkam súcim na vydaj.

Tradíciu stavania májov si každoročne pripomína a uchováva aj mesto Žilina, ktoré aj v tomto roku postavilo žilinský máj. Ten je podľa hovorkyne mesta Barbory Zigovej venovaný všetkým ženám zo širokého okolia súcim na vydaj. „Aj týmto spôsobom si chce mesto Žilina pripomínať túto obľúbenú tradíciu a zachovávať ju pre ďalšie generácie. O tradičnú ľudovú atmosféru sa postarali folklórne súbory Rozsutec a Cipovička,“ doplnila Zigová.

Pozrite si fotogalériu zo stavania tohtoročného mája

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM