Jozef Legéň Krimi

Polícia: Exzamestnanci banky v Žiline previedli 393 000 € z účtu klienta bez jeho vedomia!

Žilinská polícia informovala, že rozložila organizovanú skupina, ktorá páchala ekonomickú trestnú činnosť. Podľa polície traja bývalí zamestnanci pobočky banky v Žiline sa rozhodli previesť hotovosť z účtu klienta bez jeho vedomia: celkovo sa malo jednať o štyri prevody v celkovej sume 393 000 €.

Ilustračný obrázok k článku Polícia: Exzamestnanci banky v Žiline previedli 393 000 € z účtu klienta bez jeho vedomia!
Zdroj: Webnoviny.sk

„Skupina pozostávala minimálne zo štyroch ľudí (2 muži a jedna žena vo veku 30 rokov a jeden muž vo veku 46), pričom tri osoby boli bývalými zamestnancami bankovej inštitúcie s pobočkou v Žiline. Dve z nich dokonca boli riaditeľmi pobočiek bankovej inštitúcie v Žiline,“ uviedla žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Podľa Balogovej na základe doterajšieho vyšetrovania polícia zistila, že traja bývalí zamestnanci banky, z ktorých niektorí pracujú v bankovníctve aj naďalej, sa v prvej polovici roka 2013 po predchádzajúcej vzájomnej dohode rozhodli pomocou nastrčenej štvrtej osoby, previesť hotovosť z účtu klienta bez jeho vedomia.

Polícia: zabezpečili falošný občiansky

„Za týmto účelom si zabezpečili falošný občiansky preukaz vystavený na klienta, podpisový vzor klienta, za pomoci odevných zvrškov a mejkapu pozmenili vizáž a poznávacie znaky falošného klienta, zriadili zahraničný účet v inej bankovej inštitúcii v zahraničí na meno klienta. Zamestnancov druhej banky v zahraničí uviedli do omylu zneužitím osobných údajov ako aj identity klienta,“ informuje hovorkyňa.

Podľa jej slov takto neoprávnene vykonali štyri finančné prevody v sumách po 99 700 € z termínovaných účtov na osobný účet toho istého klienta v celkovej sume 393 000 €. „Okrem bezhotovostného prevodu finančných prostriedkov pracovníčka banky vydala osobe vystupujúcej pod falošnou identitou hotovosť 5 000 € ako hotovostný výber z osobného účtu, o čom vopred vedela a konala podľa inštrukcií,“ oboznamuje so skutkom ďalej Balogová.

Krajská policajná hovorkyňa ďalej uviedla, že potom čo bol skutok odhalený jeden z páchateľov organizovanej skupiny chcel osobu vystupujúcu v mene pravého klienta banky skryť do Českej republiky. „Následne ju začal vydierať, aby vec neoznamovala na polícií a že ak niečo povie, že ju nechá zlikvidovať osobami ukrajinského pôvodu za 3 000 eur,“ dodáva Balogová.

Obvinili troch ľudí

Starší vyšetrovateľ II. oddelenia vyšetrovania OKP KR PZ v Žiline vzniesol obvinenie trom osobám za prečin falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky a prečin poškodzovania cudzích práv, za obzvlášť závažný zločin podvodu spáchaný v štádiu pokusu, za prečin sprenevery a jednému z organizovanej skupiny aj za zločin vydierania.

„Na jedného z páchateľov podal vyšetrovateľ podnet na spracovanie návrhu na vzatie obvineného do vyšetrovacej väzby, ktorý Okresná prokuratúra v Žiline a následne aj sudca Okresného súdu v Žiline akceptovali a odsúhlasil všetky tri navrhované dôvody väzby,“ konštatuje Balogová.

V prípade dokázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody v trvaní až do 15 rokov. „Pobočka banky v Žiline od začiatku vyšetrovania s orgánmi činnými v trestnom konaní aktívne spolupracovala a vychádzala v ústrety pri zhromažďovaní dôkazov a dôkazných prostriedkov,“ uzatvára Balogová. Podľa jej slov existuje podozrenie, že táto skupina spáchala ešte obdobné skutky aj v Trenčianskom a Trnavskom kraji, čo polícia vyšetruje.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM