Správy

Pocta pre žilinskú pôrodnicu: V hodnotení mamičiek najlepšia na Slovensku!

Žilinská nemocnica sa môže pochváliť parádnym hodnotením v prieskume Health Policy Institute (HPI). Spomedzi 51 slovenských nemocníc sa umiestnila na popredných priečkach.

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre žilinskú pôrodnicu: V hodnotení mamičiek najlepšia na Slovensku!
Zdroj: TASR

Slovenské mamičky dostávajú najlepšiu starostlivosť v pôrodniciach v bratislavskej Gynekologicko-pôrodníckej nemocnici Koch, Liptovskej nemocnici s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši, Nemocnici A. Leňa v Humennom a Univerzitnej nemocnici v Martine. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Health Policy Institute (HPI) v spolupráci s portálom Rodinka.sk, ktoré sú spojením hodnotenia rodičiek a expertov.

„Vidíme trend v znižovaní počtu cisárskych rezov," zhodnotila odborná garantka Silvia Hnilicová.

V prieskume zaznamenali tiež presun rodičiek do lepšie hodnotených nemocníc. Problémami stále zostávajú dlhá hospitalizácia po pôrode a neefektívny zber dát. Do ôsmeho ročníka projektu Sprievodca pôrodnicami sa zapojilo všetkých 51 slovenských nemocníc.

V samostatnom hodnotení mamičiek najlepšie uspela Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline.

Kladieme veľký dôraz okrem odbornosti aj na komunikatívnosť a bližšiu spätosť medzi personálom a našimi mamičkami,“ priblížil žilinský primár Martin Sudek. K úspechu v prieskume podľa neho prispela aj obnova priestorov oddelenia i pôrodných sál. Do top trojky sa dostala aj Nemocnica s poliklinikou v Spišskej Novej Vsi a Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici. Prostredníctvom dotazníkov hlasovalo 2839 matiek.

Výsledky prieskumu ukázali, že ženy boli najviac spokojné s umožnením prítomnosti sprevádzajúcej osoby, odbornosťou zdravotného personálu a vybavením pôrodného traktu. Najviac im chýbala podpora skorého kontaktu medzi matkou a dieťaťom, podpora dojčenia a ochota personálu reagovať na ich individuálne potreby.

foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM