Igor Petrík Rôzne

Po zákaze pútačov cirkusy v Žiline nepoteší ďalšia novinka: Čo prisľúbil podnikateľ Trabelssie?

Najprv to bol zákaz vešať cirkusové pútače na stĺpy trakčného vedenia a verejného osvetlenia. Teraz to je snaha zamedziť cirkusom sídliť na obľúbenom mieste. Čo prisľúbil podnikateľ George Trabelssie?

Ilustračný obrázok k článku Po zákaze pútačov cirkusy v Žiline nepoteší ďalšia novinka: Čo prisľúbil podnikateľ Trabelssie?
Zdroj: TASR

Podnikateľ George Trabelssie nedávno vyhovel požiadavke mestskej poslankyne Ivety Martinkovej, aby viac neumožňoval cirkusom rozložiť sa na jeho pozemku pri Dome techniky.

„Áno, pán Trabelssie prisľúbil, že ďalšie zmluvy uzatvárať nebude. Týka sa to predovšetkým cirkusov, kde sa predvádzajú čísla s drezúrou divých zvierat. V tejto chvíli nás viaže niekoľko zmlúv, ktoré sú uzavreté a cirkusy by mali do mesta prísť. My nemôžeme zverejňovať avízo na ich príchod, bolo by to z našej strany porušenie obchodnej zmluvy,“ reagovala Ivana Strelcová, hovorkyňa spoločnosti SIRS, ktorú vlastní podnikateľ George Trabelssie.

Hovorca mesta Pavol Čorba pripomenul, že „cirkusy najčastejšie sídlia za obchodným domom Carrefour Žilina alebo na ihrisku súkromnej školy, Oravská ulica, medzi Hlinami a Solinkami, v oboch prípadoch nie na pozemkoch mesta.“

Budúcnosť cirkusov v Žiline je nejasná

Iniciatíva poslankyne Martinkovej nadväzuje na jej predchádzajúcu aktivitu z februára tohto roku. Na jej podnet mesto Žilina a Dopravný podnik mesta Žiliny prijali rozhodnutie, že už cirkusom nebudú dávať povolenie na rozmiestnenie reklamných pútačov na stĺpoch trakčného vedenia a verejného osvetlenia.

„Takéto pútače prevádzkovateľ akcie umiestňoval mnohokrát v rozpore s jasne stanovenými pravidlami a takmer vždy vznikali negatívne ohlasy občanov, účastníkov cestnej premávky či dopravnej polície,“ objasnil Ján Barienčík, riaditeľ Dopravného podniku mesta Žiliny, prečo návrh podporili.

Že radnica už nevydáva súhlas na umiestnenie cirkusových pútačov na stĺpoch verejného osvetlenia a trakčného vedenia, potvrdil aj Pavol Čorba. „Majiteľ pútačov môže byť postihnutý cez Mestskú políciu Žilina v intenciách zákona, čo sa aj v jednom prípade stalo,“ dodal.

Na vešanie cirkusových pútačov po stĺpoch trakčného vedenia a verejného osvetlenia doplatil začiatkom mája český cirkus. „Za záber verejného priestranstva mu bola udelená sankcia v zmysle zákona o priestupkoch, po upozornení bola reklama odstránená,“ doplnil Milan Turčan, z Mestskej polície Žilina.

V odmietaní cirkusových pútačov vníma Martinková aj etický podtext. „To, že mesto Žilina odmieta ďalej robiť cirkusom so zvieratami reklamu, je významný krok na ceste k celkovému zákazu vystupovania divo žijúcich zvierat v cirkusoch,“ doplnila poslankyňa.

Pracovník cirkusu: Blbé výmysly

Jaroslav Vigh z cirkusu Karlson má na prípad českých kolegov jednoznačný názor. „Mali mu povedať: U nás sa nesmie reklamovať, nesmiete dávať pútače. Lebo to je na osobnom rozhodnutí potom, či beriete, alebo neberiete Žilinu. Každý musí urobiť oznamovaciu povinnosť a k tomu patrí aj to, že chcú urobiť reklamu,“ myslí si.

„Sú to blbé výmysly, je to obmedzovanie v podnikaní. Cirkus nemôže existovať bez reklamy. Pre nás reklama a dobrá reklama, je polovička úspechu. Prvú časť úspechu vám mesto teda zakázalo. Bez toho to jednoducho nefunguje,“ argumentuje.

Priznal, že o zákaze, ktorý platí v Žiline nevie, s podobným sa ale stretol v iných mestách.„Napríklad v košickej mestskej časti Šaca je to čiastočne obmedzené. Za jeden pútač, na jeden deň, dáte vyše jedného eura. V mestách nás chodia kontrolovať mestskí policajti. Mestský policajt musí poznať Všeobecne záväzné nariadenie. To znamená, že môže prísť ako chce, ale mesto by mu malo hneď oznámiť, že vydali také povolenie, že bude akcia a budú pútače," uzavrel Vigh.

Prečítajte si tiež: Mesto sa rozhodlo pre rázny krok: Novinka zo Žiliny cirkusantov nepoteší, o čo ide?!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM