Igor Petrík Správy

Po dlhých mesiacoch sa konečne dočkáme: V Žiline opäť vyrastú letné terasy, aká situácia je tento rok?

Jar už naplno cítiť aj pod Dubňom. Prichádzajúce teplé počasie neprehliadli ani prevádzkari na žilinských námestiach. Tí využili príležitosť a pre ľudí začínajú pripravovať letné terasy aj posedenia pred ich podnikmi.

Ilustračný obrázok k článku Po dlhých mesiacoch sa konečne dočkáme: V Žiline opäť vyrastú letné terasy, aká situácia je tento rok?
Zdroj: TASR

Nejeden Žilinčan ocení možnosť posedieť si v obľúbenom podniku na letnej terase. Obrátili sme sa preto na mesto, aby sme zistili, ako to s letnými terasami vyzerá tento rok.

„Na odbor právny a majetkový Mestského úradu v Žiline podávajú záujemcovia prevažne žiadosti o prenájom pozemku, až keď je vydané súhlasné stanovisko k umiestneniu terasy od architektov. Počet žiadostí o prenájom pozemku pod letnou terasou, doručených na odbor právny a majetkový bolo 22, z toho vybavených bolo 15. V procese vybavovania je sedem,“ odpovedal hovorca mesta Pavol Čorba na otázku, koľko žiadostí na umiestnenie letnej terasy prijalo mesto od začiatku tohto roka.

Doplnil, že Oddelenie architektúry mesta a územného plánovania obdržalo k dnešnému dňu v centrálnej mestskej zóne 12 písomných (externých) žiadostí, z ktorých bolo vybavených osem a štyri sú rozpracované.

"O vyjadrenie k sezónnemu posedeniu sme k dnešnému dňu obdržali spolu sedem žiadostí. Tri boli vybavené kladne – Bar Barbar na Hájiku, Levická viecha na Ulici Hlinská a žiadosť z Brodna. Ďalšie žiadosti sme obdŕžali v apríli – Baničova, Cesta k Paľovej búde, Černovská, Ulica Vysokoškolákov,“ povedal hovorca.

Žiadosti najčastejšie prišli z Mariánskeho námestia, Sadu SNP, Námestia Andreja Hlinku, Sládkovičovej ulice, Ulice Antona Bernoláka, Pivovarskej ulica, Ulice Vysokoškolákov, Ulice Černovskej, A. Kalinčiaka, či Burianovej medzierky.

Mesto všetkým žiadostiam nevyhovelo. „V centrálnej mestskej zóne z ôsmich písomných žiadostí sme kladne vybavili všetky. Viaceré ústne žiadosti sme z hľadiska územnoplánovacieho ústne zamietli, preto písomné žiadosti neboli ani podávané,“ vysvetlil hovorca.

Na otázku, aké sú sadzby za letnú terasu, Čorba povedal. „Sadzby upravuje Uznesenie MZ v Žiline č. 56/2012. Podmienky upravuje VZN Mesta Žilina č. 11/2011 v znení, VZN Mesta Žilina č. 16/2011 a VZN mesta Žilina č. 3/2014.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM