Samospráva

Pekné uznanie pre Žilinu: Zabodovala v národnej súťaži Európsky týždeň mobility 2015

Len nedávno aj v našom meste prebiehal Európsky týždeň mobility 2015. Vyhodnotenie tejto celonárodnej súťaže sa uskutočnilo pred pár dňami a Žilina v ňom zabodovala. Už po druhýkrát.

Ilustračný obrázok k článku Pekné uznanie pre Žilinu: Zabodovala v národnej súťaži Európsky týždeň mobility 2015
Zdroj: TASR

Mesto Žilina vyhralo kategóriu Aktívna samospráva v rámci národnej súťaže Európsky týždeň mobility 2015. Súťaž bola vyhodnotená na Medzinárodnej konferencii Cyklistická doprava 2015 v Banskej Bystrici (6.-7.10.), zameranej na cyklistickú dopravu, cykloturistiku a udržateľnú mobilitu.

Ako informoval Pavol Čorba, hovorca mesta Žilina, podľa členov hodnotiacej komisie, Mesto Žilina vyhralo kategóriu Aktívna samospráva, pretože v Žiline najlepšie preukázali schopnosť motivovať subjekty pôsobiace na jej území k vzájomnej spolupráci a spolupatričnosti smerujúcej k realizácii aktivít a trvalých opatrení v oblasti mobility. Žilina zabodovala rôznorodosťou realizovaných aktivít, ale aj počtom inštitúcií a organizácií spolupracujúcich pri ich príprave. Zavážil aj počet obyvateľov, ktorí sa zapojili do kampane v meste pod Dubňom. „Za zmienku stojí aj fakt, že podobné ocenenie získalo mesto Žilina aj minulom roku a to v kategórii Originálna aktivita za projekt revitalizácie a rozšírenia Sadu na Studničkách,“ pripomenul hovorca.

Ocenenie aktívnej samosprávy je podľa primátora Igora Chomu dôkazom, že sa v Žiline čoraz viac začína využívať bicykel ako ekologická forma dopravy a že mestu darí vytvárať vhodné podmienky pre jej ďalší rozvoj. "Zároveň je to aj ocenenie vzájomnej spolupráce a spolupatričnosti rôznych inštitúcií a organizácií, ktoré sa podieľali na príprave a realizácii opatrení v oblasti mobility. Veľmi ma teší, že Žilina získala už druhé ocenenie v národnej súťaži Európskeho týždňa mobility,“ povedal Choma.

Počas Európskeho týždňa mobility 2015 sa v Žiline uskutočnilo viacero aktivít. Napr. súťaž Štramanda a Modrofúz, Susedské slávnosti, súťaž s DPMŽ, Veľká jesenná cyklojazda a ďalšie. V leta sa tiež doplnili drobné prvky cykloinfraštruk­túry, ako sú držiaky na priechodoch pre cyklistov a bezpečnostné zrkadlá a vyznačil sa staronový úsek cyklotrasy H3 na Hlbokej ceste. Zároveň sa v októbri začali na žilinských základných školách prednášky na tému Mestská mobilita.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM