Správy

Park v Bánovej mesto revitalizuje: Hotový bude o mesiac, aké novinky nás čakajú?

O pár týždňov má byť dokončená revitalizácia parku v mestskej časti Bánová. Ľudia sa môžu tešiť na šachový stolík a fit prvky, ale tiež detské ihrisko s hernými prvkami.

Ilustračný obrázok k článku Park v Bánovej mesto revitalizuje: Hotový bude o mesiac, aké novinky nás čakajú?
Zdroj: Dnes24.sk

Na koniec októbra je naplánované dokončenie revitalizácie parku na Jabloňovej ulici, v mestskej časti Bánová. Po vzájomnej dohode sa mesto Žilina rozhodlo v spolupráci so spoločnosťou Kia Motors Slovakia a Nadáciou Pontis revitalizovať tento parčík a doplniť ho o zeleň a mobiliár.

Podľa Pavla Čorbu, hovorcu mesta Žilina, dôvodom revitalizácie parku boli viaceré nedostatky. V parku sa nachádzal len jeden prechodový asfaltový chodník bez obrubníkov, ktorý prepájal Jedľovú a Jabloňovú ulicu. V severnej časti bol vyšliapaný chodník využívaný najmä cyklistami. Rovnako nebol optimálny ani stav vegetácie. V minulosti sa v tomto parku vykonávalo nekvalifikované orezávanie a taktiež chýbal akýkoľvek mobiliár (okrem stĺpikov na zabránenie prejazdu automobilom v severnej časti parku). „Celkové náklady predstavujú 80-tisíc eur, pričom 50-tisíc eur bolo získaných z príspevku od spoločnosti Kia Motors Slovakia a 30-tisíc eur financuje mesto Žilina z vlastných zdrojov a zo spoločenskej hodnoty drevín,“ doplnil hovorca.

Revitalizovaný park bude podľa hovorcu rozdelený na dve funkčné časti – na severnú a južnú časť. „Severná časť parku bude venovaná seniorom – osadením šachového stolíka a fit prvkov. Kompozíciu podtrhuje výsadba stromoradia okrasných čerešní pozdĺž Jedľovej ulice. Chodník v tejto časti bude využívaný okrem chodcov aj cyklistami, preto sa navrhla jeho šírka na 2,2 metra. Popri chodníku bude osadená lavička s odpadkovým košom s výhľadom do parku,“ vysvetlil Čorba.

„Južná časť parku bude vybavená detským ihriskom s hernými prvkami pre deti vo veku od 2 do 14 rokov. Ihrisko bude napojené chodníkom na centrálny chodník aj na Jedľovú ulicu. Pod existujúcou lipou malolistou bude umiestnený exteriérový stôl s lavicami. Priestor uprostred bude doplnený solitérnym viackmeňom brezy himalájskej s atypickou kruhovou lavičkou,“ doplnil hovorca.

Pri návrhu revitalizácie parku sa vychádzalo z terénneho prieskumu, požiadaviek mesta, požiadaviek samotných obyvateľov a tiež sa prihliadalo na spracovanú inventarizácia drevín. Okrem uvedeného funkčného členenia sa kládol dôraz na využívanie peších trás a doplnenie mobiliáru (parkové lavičky, odpadkové koše, informačné tabule).

Foto: mesto Žilina

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM