Rôzne

Paradoxy v živote známych osobností zo Žiliny a okolia: Veď pozrite, čo ich postretlo v živote!

Občas, akokoľvek dobré úmysly máme a snažíme sa, aby všetko vyšlo podľa našich predstáv, situácia sa vyvinie úplne inak. Takéto paradoxy nájdeme aj v životoch niektorých známych osobností zo Žiliny a jej okolia. Pár príkladov sme vybrali.

Ilustračný obrázok k článku Paradoxy v živote známych osobností zo Žiliny a okolia: Veď pozrite, čo ich postretlo v živote!
Zdroj: Dnes24.sk

Písal sa rok 1980, keď na olympijských hrách v Moskve vybojoval bronz v kategórii do 71 kg boxer Ján Franek. No po skončení aktívnej činnosti sa z rodáka z Krasnian stal alkoholik a gambler. Bol vo väzení, predal olympijský bronz, žil ako bezdomovec na žilinskej vlakovej stanici. Napriek tomu sa zdá, že sa karta obracia. Od 10. septembra ho môžeme vidieť v kine, vo filme Koza. Je to príbeh Žilinčana Petra Baláža, boxera, ktorý reprezentoval Slovensko na olympiáde v Atlante a dnes žije so svojou ženou a dieťaťom na hranici chudoby. Franek hrá Balážovho trénera.

Asi tridsiatka drábov v noci na jar 1713 najprv obkľúčila dom v Klenovci a následne zatkla dvoch chlapov, ktorý v ňom boli. Tomáša Uhorčíka, rodáka z obce Predmier a majiteľa domu, spolu s jeho kamarátom Jurajom Jánošíkom. Prvý menovaný bol zatknutý len preto, že ukrýval nášho najznámejšieho zbojníka. Uhorčíkova pravá identita bola odhalená po smrti Jánošíka a pri mučení sa priznal aj ku zbojníctvu. Popravili ho mesiac po Jánošíkovi, „lámaním na kolese.“

Rodáka z Predmieru Jozefa Ignáca Bajzu poznáme ako autora prvého, dvojdielneho, románu v slovenčine „René mláďenca príhody a skúsenosti.“ Ale vydanie diela nebolo jednoduché. Už Bajzova prvá kniha Rozličné verše pohoršila cenzora a cirkevné kruhy. Pranieroval v nej šľachtu, no najmä poriadky v cirkvi. Keď v roku 1784 vyšiel prvý zväzok René mláďenca príhody a skúsenosti, stalo sa tak zrejme bez vedomia domácej cenzúry. Po vytlačení prvého zväzku opäť zasiahla cirkevná cenzúra a zhabala ešte nedotlačený text druhého zväzku. Zachovali sa dva nekompletné exempláre. Po smrti odkázal Bajza svoj majetok – 7223 zlatých – na dobročinné, predovšetkým cirkevné ciele.

Keď v máji 1942 prechádzalo jednou z pražských ulíc auto s Ríšskym protektorom Reinhardom Heydrichom, do cesty sa im postavil výsadkár Jozef Gabčík, rodák z Poluvsia. Streľbou zo samopalu mal spáchať atentát na protektora. Zbraň nevystrelila. Najprv sa špekulovalo, že chybu urobil Gabčík, ktorý samopal skladal pod plášťom pred atentátom priamo na ulici. Vyšetrovanie neskôr odhalilo, že samopal mal vzpriečený prvý náboj. Heydrich chcel streľbu na atentátnika opätovať, no hodením granátu zachránil situáciu Gabčíkov parťák Jan Kubiš. Explodoval pri aute a jeho črepiny Heydricha zranili, na tvári však zasiahli aj Kubiša, postrelený bol i Gabčík. Výsadkári ušli v domnení, že atentát zlyhal. O pár dni Heydrich zraneniam podľahol.

Prečítajte si tiež:

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Žiline, o ktorých vie málokto

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Žiline, o ktorých vie málokto

Žilina a jej okolie dali svetu viacero slávnych mien: Ktoré hviezdy pochádzajú z našich končín?

Náš kraj padol do očí už viacerým režisérom… Vedeli ste o tom, že tieto scény nakrútili v okolí Žiliny?

Foto: ilustračné

Zdroj: wikipédia.sk, hnonline.sk, terchova-info.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM