Rôzne

Oslavy Nového roka: V Žiline je ohňostroj otázny. V Martine predvedú taký, aký ste ešte nevideli

Žilinčania sú opäť tento rok ukrátení o veľkolepé mestské oslavy príchodu Nového roka. V Žiline je otázny aj silvestrovský ohňostroj, všetko záleží od počasia. V susednom Martine sa vytiahli a ako prvé mesto na Slovensku predvedú digitálny ohňostroj.

Ilustračný obrázok k článku Oslavy Nového roka: V Žiline je ohňostroj otázny. V Martine predvedú taký, aký ste ešte nevideli
Zdroj: TASR

Ohňostroj v Žiline závisí od počasia

Predchádzajúce roky sme si na Silvestra pod Dubňom už zvykli na to, že bohatý kultúrny program osláv príchodu Nového roku sa nekoná. Mesto šetrí, pretože nemá dostatok financií. Veľkým otáznikom je silvestrovský ohňostroj. To, či nakoniec polnočný ohňostroj prepukne, bude záležať len od počasia.

„Nepôjdeme do veľkých akcií, pretože naozaj nemáme dostatok finančných prostriedkov. Budeme sa snažiť variť z toho, čo máme k dispozícii a na Silvestra nebude žiadny špeciálny koncert. Ohňostroj bude závisieť od počasia. Ak budeme mať informáciu, že bude hmla, tak nebude. V prípade pekného počasia ohňostroj isto bude,“ uviedol žilinský primátor Igor Choma.

V Martine rozhýbu budovu Milénia

Klasický ohňostroj za tisíce eur nahradia výrazne lacnejšou novinkou. „Myslím si, že na Slovensku ako prvý na Silvestra použijeme digitálny ohňostroj. Je to čarovná a neskutočná technológia, ktorou sa menia budovy na transformery,“ povedal riaditeľ Centra kultúry Martin Jakub Kováč.

Takzvaný videomaping je technológia, ktorá rozkladá a skladá obrazy budov, v Martine pomocou nej rozhýbu a zanimujú budovu Milénia.

„Vznikne z toho zaujímavé umelecké dielo. Určite to bude silný zážitok,“ dodal Kováč. Na Divadelnom námestí sa o silvestrovskú zábavu postarajú hosťujúce i domáce hudobné skupiny a pár minút po odbití polnoci odštartuje videodiskotéka.

Pozrite si v galérii ukážku toho, aké úžasné veci sa dajú pomocou tejto technológie vytvoriť.

foto: ilustračné

Pomocou technológie sa dá robiť úžasné umenie priamo na budovách
1
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM