Ivana Milanová Kultúra Správy Samospráva

Župný rozpočet ráta aj s obnovou Liptovského múzea či hradného brala Likavy

Oblasť kultúry dostane o takmer 870-tisíc eur viac ako vlani. Na rok 2017 je v návrhu župného rozpočtu pre kultúrne inštitúcie vyčlenená suma 7.738.791 eur, čo predstavuje nárast o približne 12,6 percenta.

Ilustračný obrázok k článku Župný rozpočet ráta aj s obnovou Liptovského múzea či hradného brala Likavy
Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

V budúcom roku vyčlení ŽSK zo svojho rozpočtu 70-tisíc eur do Liptovského múzea v Ružomberku na dokončenie druhej etapy opravy podláh vo výstavnej sále.

Počíta sa tiež s investíciou do spevnenia hradného brala na hrade Likava, ktorá má zabezpečiť statiku historickej pamiatky. Spolu 50-tisícová suma je určená do Múzea liptovskej dediny v Pribyline na rekonštrukciu vodojemu.

Podľa slov M. Ševčíkovej-Šumskej ľudia stále vyhľadávajú kultúru. „V pôsobnosti máme najnavštevovanejší hrad na Slovensku, Oravský hrad, ktorý si pozrie ročne viac ako 160-tisíc návštevníkov. Vysokú návštevnosť, spolu okolo 100-tisíc turistov, majú tiež Sobášny palác v Bytči, Budatínsky hrad alebo hrad Strečno a darí sa i knižniciam. V Dolnom Kubíne ročne vypožičiame okolo 225-tisíc publikácií a do Krajskej knižnice v Žiline zase za rok zavíta približne 200-tisíc čitateľov,“ priblížila.

Zdroj: ŽSK
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM