Rôzne

Záhada pre Poirota: Ktorý týžden v tomto roku bol prvý? Na Klačne majú ľudia dva typy kalendárov

Vo štvrtok 21. januára bola hliadka mestskej polície na základe žiadosti vodičov z Technických služieb vyslaná na sídlisko Klačno. Dôvodom bolo, že Technické služby chceli na miestnych komunikáciách vykonať zimnú údržbu, no na parkoviskách sa nachádzalo veľa parkujúcich vozidiel.

Ilustračný obrázok k článku Záhada pre Poirota: Ktorý týžden v tomto roku bol prvý? Na Klačne majú ľudia dva typy kalendárov
Foto: Jozef Milan

Mestskí policajti chceli najskôr začať riešiť vodičov zle parkujúcich vozidiel, no od ľudí sa dozvedeli podivnú realitu, že na tento rok boli vytlačené dva druhy kalendárov. V jedných je prvý týždeň roku 2016 počítaný od 1. januára a v iných od 4. januára. Policajti preto v dokumentovaní priestupkov nepokračovali.

Európske číslovanie týždňov

Mesto Ružomberok bude vykonávať čistenie miestnych komunikácii na základe kalendára spracovaného podľa metodiky špecifikovanej v štandarde ISO 8601 nazývanom aj Európsky systém číslovania týždňov. „V zmysle spomínaného štandardu je za prvý týždeň v roku považovaný ten, ktorý obsahuje prvý štvrtok v roku, teda za prvý týždeň roku 2016 je považovaný týždeň v rozmedzí dní od pondelka 4. januára do nedele 10. januára,“ vysvetľuje celú vec preventista MsP Roman Jankovič.

Vedenie poriadkového útvaru mesta pokladá za potrebné k zákazu parkovania v stanovenom režime dodať, že mestskej polícii nejde o represívne riešenie tohto problému. Ide tu o to, aby v prípade potreby boli komunikácie zjazdné, parkovacie miesta mohlo využívať čo najviac obyvateľov a aby boli komunikácie dostupné vozidlám záchranárskych zložiek.

Zdroj: msp rk; ilustračné foto: rk24;

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM