Ivana Milanová Správy

Veľký prehľad slovenských nemocníc: ÚVN-ka tretia najlepšia vďaka spokojnosti pacientov

Inštitút INEKO hodnotil nemocnice podľa vybraných ukazovateľov spokojnosti pacientov, kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, hospodárenia a transparentnosti za obdobie 2012 – 2015.

Ilustračný obrázok k článku Veľký prehľad slovenských nemocníc: ÚVN-ka tretia najlepšia vďaka spokojnosti pacientov
Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Ocenenie Nemocnica roka 2016 v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc získala Fakultná nemocnica Nitra, čím si o jedno miesto vylepšila svoje postavenie spred roka. Na druhé miesto sa dostal „skokan roka“ v tejto kategórii – Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica. Tesne za ňou umiestnila minulý rok víťazná Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – fakultná nemocnica (FN). Výrazne nadpriemerný počet bodov získala ešte aj Univerzitná nemocnica Martin. Na opačnom póle sa ocitla Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina.

Prečo vyhrala Nitra?

Doménou nemocnice v Nitre sú najmä suverénne najlepšie hospodárske čísla spomedzi štátnych univerzitných a fakultných nemocníc. V tejto skupine zariadení uhrádza nitrianska nemocnica ako jediná svoje faktúry načas. Môže sa tiež pochváliť nízkou reoperovanosťou pacientov (t.j. nízkou nutnosťou opakovať operácie) a úmrtnosťou na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS).

ÚVN v Ružomberku dominovala vo svojej kategórii v najnižšom relatívnom počte sťažností od pacientov a pri ukazovateli úmrtnosť po operáciách. Nízke, teda dobré čísla má aj pri úmrtnosti po mozgových príhodách.

Daj LIKE na našej FB stránke a máš vždy čerstvé info z Ružomberka a okolia.

Zdroj: internet

Najtransparen­tnejšia je…

Jednoznačným lídrom v transparentnosti štátnych nemocníc sa stala FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, ktorá od roku 2015 realizuje projekt Otvorená nemocnica. Banskobystrická nemocnica sa hrdí najnižším relatívnym počtom úmrtí na akútnu mozgovo-cievnu príhodu vo svojej kategórii.

Medzi všeobecnými najlepšia Ľubovnianska

V kategórii všeobecných nemocníc získala prvenstvo tak ako pred rokom Ľubovnianska nemocnica, n.o. Druhé miesto obhájila Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica a z minuloročného umiestnenia v top 10 sa na tretiu pozíciu dostala štátna Nemocnica Poprad, a.s. Na poslednom mieste v rebríčku je Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach.

Meraním a zverejňovaním údajov chce INEKO pritiahnuť pozornosť verejnosti k diskusii o kvalite a efektívnosti zdravotníckych zariadení. Pokiaľ majú ľudia viac kvalitných informácií, dokážu sa na ich základe lepšie rozhodnúť a vytvoriť aj účinnejší tlak na zlepšovanie verejných služieb.

„Myslíme si, že projektom pomôžeme pacientom a ich príbuzným, ale aj samotným zariadeniam sa zlepšovať. Zvyšovanie transparentnosti zverejňovaním relevantných informácií o kvalite a efektívnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti je podľa nás jedným z kľúčových predpokladov na to, aby pacienti dostávali najlepšiu starostlivosť za najlepšiu cenu. Je to zároveň aj posolstvo myšlienky hodnoty za peniaze“. hovorí Dušan Zachar, analytik INEKO

Veľký prehľad slovenských nemocníc: ÚVN-ka tretia najlepšia vďaka spokojnosti pa
4
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM