Jozef Milan Rôzne

Vďaka za úrodu vo Vlkolínci: Mrkvu si kúpite od Školských sestier sv. Františka

Liptovské múzeum v Ružomberku a jeho partneri zorganizovali v nedeľu 27. septembra programové podujatie Poďakovanie za úrodu vo Vlkolínci. Jeho súčasťou bolo vystúpenie folklórneho súboru Poludnica, ukážky a plody práce záhradkárov, aj ochutnávky tradičných ľudových jedál.

Ilustračný obrázok k článku Vďaka za úrodu vo Vlkolínci: Mrkvu si kúpite od Školských sestier sv. Františka
Foto: Jozef Milan

Liptovské múzeum v Ružomberku v spolupráci s Poľnohospodárskym družstvom Ludrová, Mestom Ružomberok, Občianskym združením Vlkolínec a Slovenským zväzom záhradkárov v Ružomberku zorganizovalo aj v tomto roku Poďakovanie za úrodu, ktoré sa uskutočnilo ostatnú nedeľu vo Vlkolínci. O naozajstnú dobovú scenériu jesenných prác sa postarala Folklórna skupina Poludnica zo Závažnej Poruby.

Takto pred rokom šéf ružomberských záhradkárov Václav Kucko netajil sklamanie z minuloročnej úrody: „Či slivka, či v jadrovinách i zelenine, no katastrofa.“ Dôvodom boli dažde, vlhkosť a hubovité choroby. Václav Kucko si vtedy prial, aby ten budúci rok bol lepší. RK24 sa ho na to opýtal.

  • Bol to suchý rok, ale pre záhradkárov, ktorí mali možnosť zalievať, bol zároveň veľmi úspešný. A nepamätám na také slivky a zeleninu, no ohromná. Už nie tak ovocie, hlavne jablone, lebo tie vyžadujú viac vlahy, a tak úroda jabĺk bola poslabšia.
  • Je to tak. Na Liptove je to striedavé počasie, a teraz bolo taký suchý rok, najmä vtedy, keď bolo treba vlahy na tie jablone. Slivky majú korene hlbšie, takže tie si brali vodu zospodu.
  • Rehoľné sestry sv. Františka zachytávali dažďovú vodu. Polievali, koľko sa dalo, aj sám som bol pomôcť. No a výsledky sa dostavili.

Ružomberskí záhradkári už tradične pripravili výstavku ovocia a zeleniny, vyhlásili a ocenili pestovateľov najkrajších plodov (fotogaléria).

Poďakovanie za úrodu vo Vlkolínci
18
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM