Tomáš Batiz Správy

V Ružomberku vypília viacero stromov: Radnica má na to vážny dôvod

V meste Ružomberok vypília desiatky stromov. Radnica ich likvidáciu konzultovala s odborníkmi.

Ilustračný obrázok k článku V Ružomberku vypília viacero stromov: Radnica má na to vážny dôvod
Zdroj: Mesto Ružomberok

Radnica v Ružomberku reaguje na tragédiu, ktorá sa minulý rok stala v Nitre. „Keď sa v septembri minulého roka zrútil strom na žiakov v Nitre, skončilo to tragicky. Vzhľadom na fakt, že za zeleň a jej bezpečnosť je zodpovedná samospráva, rozhodli sme sa konať skôr, než budeme smútiť nad rozliatym mliekom. Pozvali sme do nášho mesta odborníkov – dendrológov zo Slovenskej akadémie vied, ktorí robili výskum na stromoch, ktoré kopírujú breh Váhu pri Žilinskej ceste,“ zhodnotil Viktor Mydlo, hovorca mesta Ružomberok.

Odborníci Slovenskej akadémie vied odporučili mestu spíliť hneď niekoľko stromov. „26 stromov musíme spíliť, pretože predstavujú riziko. Nevydržia silný vietor, mnohé sú choré a na sklonku svojho života,“ vysvetlil Mydlo.

Podľa radnice, topole, ktoré boli nasadené ako vetrolamy 50 rokov dozadu sú dnes v štádiu svojej neskorej dospelosti. „Ich prirodzenou vlastnosťou v čase degradácie je zhadzovať svoje konáre, ktoré pre neho predstavujú záťaž. Preto sa stávajú nebezpečnými pre okolie,“ informuje hovorca mesta.

„Do konca marca sa postaráme o to, aby všetky poškodené stromy boli odstránené. Hneď na to začneme s čistením a zahájime náhradnú výsadbu,“ prezradil Viktor Mydlo z ružomberskej radnice.

Ružomberská radnica rozhodla už aj o plánovanej ďalšej výsadbe. „Najideálnejším nástupcom topoľov bude hrab. Je to brezovitý strom, ktorý dorastá do nižšej výšky ako topoľ, nespôsobuje alergie, je stabilnejší a jeho telo pôsobí ako vynikajúci vetrolam,“ vysvetlil Mydlo.

FOTO: Pílenie stromov na ružomberskom cintoríne
28
Galéria
Zdroj: Mesto Ružomberok
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM