Rôzne Správy

Slovenskí lekárnici diskutovali počas uplynulého víkendu v aule sv. Jána

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí lekárnici diskutovali počas uplynulého víkendu v aule sv.
Jána
Zdroj: TASR

Slovenskí lekárnici diskutovali počas uplynulého víkendu v aule sv. Jána Pavla II. Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity o etických a morálnych aspektoch povolania farmaceuta, ktoré podľa nich zasahujú aj do ekonomických, pracovno-právnych a ďalších oblastí spätých s ich povolaním.

Ako informovala Adriana Bednárová z agentúry Marcus PR, najviac skloňovanou témou bola výhrada vo svedomí a jej uplatňovanie u farmaceutov, o ktorej diskutovalo viac než 100 lekárnikov. „Účastníci konferencie sa zhodli, že etika a morálka sa nedotýka iba výhrady vo svedomí v oblasti antikoncepcie a interrupcií či iných bioetických tém, ale širšieho spektra problémov a situácií z dennodennej praxe,“ uviedla.

Konferencia bola jedným zo série vzdelávacích podujatí, ktoré tento rok organizuje Slovenská lekárnická komora pri príležitosti Roka farmaceuta ako pomáhajúcej profesie. Vyhlásila ho ešte vlani pri príležitosti 25. výročia obnovenia činnosti komory. Cieľom podujatí je poukázať na podstatu a prirodzený zmysel práce lekárnika, čo je pomoc pacientovi.

Úlohou Slovenskej lekárnickej komory, založenej v roku 1991, je chrániť odborné záujmy svojich členov. V súčasnosti ju reprezentuje viac ako 4300 farmaceutov.

Zdroj: TASR

V úvode podujatia Mons. Milan Lach SJ, prešovský pomocný biskup predstavil poslanie, aktivity a vízie Rady pre pastoráciu v zdravotníctve, ktorej je predsedom. Miroslava Snopková z Farmaceutickej fakulty UK prezentovala výsledky prieskumu o uplatnení výhrady vo svedomí u farmaceutov, ako aj základné legislatívne aspekty s témou súvisiace. Pavlína Dobáková, bioetička a vedúca Nemocničnej lekárne Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch predstavila základy bioetiky vo farmácii a lekárenstve. Koordinátorka sústavného vzdelávania SLeK Lenka Vasiľová poukázala na etické otázky spojené so sústavným vzdelávaním a prezident SLeK Ondrej Sukeľ predstavil život a osobnosť bl. Artemide Zattiho – lekárnika známeho vytrvalým a nezištným postojom v pomoci chudobným pacientom.„Práve pre jeho vysoký morálny kredit a prirodzený postoj k povolaniu lekárnika sa SLeK rozhodla udeľovať ocenenie „Artemide – uznanie SLeK za spoločenský prínos lekárnika. SLeK ním oceňuje farmaceutov na základe nominácií verejnosti za šírenie dobrého mena lekárnického stavu. Odkaz Artemide Zattiho je sústavne aktuálny a môže byť vzorom pre každého lekárnika, ktorý chce pacientovi poskytnúť čo najlepšiu odbornú a ľudskú starostlivosť,“ uviedol v rámci prednášky O. Sukeľ.

Hlavným poslaním každého lekárnika je pomoc pacientovi.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM