Jozef Milan Samospráva

Oslava siedmych desaťročí slobody mesta Ružomberok, ocenenie odvahy a statočnosti

Mesto Ružomberok, Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a Kultúrny dom A. Hlinku a.s. pripravili minulý štvrtok oslavy 70. výročia oslobodenia mesta Ružomberok, ktoré sa konali na Námestí Slobody a v ružomberskej Synagóge.

Ilustračný obrázok k článku Oslava siedmych desaťročí slobody mesta Ružomberok, ocenenie odvahy a statočnosti
Foto: Jozef Milan

Na oslavách sa zúčastnilo vedenie Mesta, poslanec NR SR Milan Mojš, zástupcovia štátnej správy, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, politických strán, ďalší hostia a verejnosť. V úvode pietnej spomienky na Námestí Slobody sa prítomným prihovoril primátor Ružomberka Igor Čombor. „Keď dnes stojíme pred pomníkmi pripomínajúcimi nám hrôzy vojny, nejde nám o ideológiu, ale o odvahu a statočnosť“, povedal primátor, ktorý pripomenul priebeh bojov a niektoré významné súvislosti.

„3.československá samostatná brigáda 5. apríla o 10. hodine dopoludnia po zrážkach s nemeckými hliadkami dorazila na východný okraj Ružomberka. 4. československá brigáda spolu so sovietskymi vojakmi postupovala k nášmu mestu po južnom brehu Váhu. Ešte na konci dopoludnia obe brigády zahájili spoločný sústredený útok na Ružomberok. Nemecká obrana odolávala len krátko a ústupovým bojom sa Vermacht odobral na západ. Do Ružomberka od severozápadu i juhozápadu vnikli príslušníci oboch brigád 1. československého armádneho zboru a sovietski vojaci, pričom súčasne s Ružomberkom oslobodili celý dolný Liptov.“

„Vďaka statočnosti a hrdinstvu mnohých Ružomberčanov sa nepodarilo okupantom zlikvidovať textilné závody. Pre obnovenie chodu fabriky malo veľký význam ukrytie komponentov turbíny vodnej elektrárne tak, že už hodinu po odchode Nemcov sa začal vyrábať elektrický prúd a bola elektrina nielen pre fabriku, ale aj pre mesto.“

„Na slávne činy našich predkov musíme byť hrdí, nezabúdať na ne a pripomínať si ich. Večná sláva padlým hrdinom, synom a dcéram nášho národa, ako aj sovietskym a rumunským vojakom, ktorí padli pri oslobodzovaní dolného Liptova a bojovali za našu slobodu,“ uzavrel svoj prejav Igor Čombor.

Po položení vencov ku pamätníku padlých v II.svetovej vojne na Nám.Slobody sa uskutočnilo slávnostné odovzdanie vyznamenaní priamym účastníkom 2. svetovej vojny v budove Synagógy.

Zdroj: Michal Praženica, asistent primátora

OSLAVY OSLOBODENIA MESTA - 70.výročie
8
Galéria
Foto: Jozef Milan / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM