Rôzne Správy

Našli ste v bankomate cudzie peniaze? Veľmi sa netešte, vystavujete sa riziku trestného stíhania

Banky v posledných mesiacoch roka evidujú vyšší počet reklamácií klientov o vrátenie zabudnutej hotovosti v bankomate. Čo robiť, ak ich stratíte či nájdete?

Ilustračný obrázok k článku Našli ste v bankomate cudzie peniaze? Veľmi sa netešte, vystavujete sa riziku trestného stíhania
Zdroj: TASR

V predvianočných dňoch sa čoraz častejšie stáva, že ľudia pri výbere hotovosti z bankomatu nevenujú pozornosť činnosti, ktorú vykonávajú. Môže sa tak stať, že si peniaze zabudnú vziať.

Ten kto ich nájde by však mal myslieť na to, že zabudnutá hotovosť nemusí byť stratená. Ako upozorňuje Slovenská banková asociácia (SBA), v prípade ich ponechania sa človek môže vystaviť riziku trestného stíhania.

Zábudlivcov pribúda

Banky na Slovensku v posledných mesiacoch roka evidujú vyšší počet reklamácií klientov o vrátenie zabudnutej hotovosti v bankomate.

Skúsenosti finančných domov potvrdzujú, že pri dodržaní základných pravidiel je pravdepodobnosť vrátenia peňazí pomerne vysoká.

„Ak sa klientovi takáto situácia stala, je potrebné, aby ihneď kontaktoval svoju banku, ktorá mu vydala platobnú kartu,“ odporúča SBA. Potrebné je podať reklamáciu o strate peňazí, v ktorej je nutné uviesť výšku hotovosti, miesto, dátum a čas výberu.

Znovu nájdené?

„Banka na základe šetrenia môže zistiť, čo sa s nájdenými peniazmi stalo a klient má šancu, že sa jeho peniaze nájdu a budú mu vrátené,“ uviedla SBA.

V prípade, ak sa peniaze nepodarilo nájsť, alebo neboli vrátené nálezcom, je možné obrátiť sa na políciu. Banka, ktorej patrí bankomat, poskytne polícii potrebnú súčinnosť.

Nájdené peniaze z bankomatu je potrebné odovzdať v ktorejkoľvek pobočke banky, ktorej patrí bankomat, alebo na polícii. Pri odovzdaní peňazí je taktiež dôležité uviesť miesto, dátum a čas nálezu. O odovzdaní nájdenej hotovosti v bankomate SBA odporúča klientom vyžiadať si potvrdenie.

„V prípade, že by si klient nájdené peniaze ponechal, išlo by o bezdôvodné obohatenie a vystavil by sa riziku trestného stíhania,“ dodala banková asociácia.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM