Správy Samospráva

Mimovládka zverejnila rebríček objektívnosti mestských novín: Ružomberské sa vraj nemajú čím chváliť

Nezisková mimovládna organizácia Transparency International Slovensko zverejnila rebríček verejnoprávnosti a objektívnosti mestských periodík.

Ilustračný obrázok k článku Mimovládka zverejnila rebríček objektívnosti mestských novín: Ružomberské sa vraj nemajú čím chváliť
Zdroj: pixabay.com

Primátori miest a starostovia mestských častí už nezneužívajú vydávané noviny tak okato ako v období pred predchádzajúcimi komunálnymi voľbami, stále sú však tieto periodiká najmä prostriedkom na propagáciu aktivít a úspechov vedenia samosprávy. Na tlačovej konferencii to uviedli zástupcovia Transparency International Slovensko (TIS) pri predstavení výsledkov hodnotenia užitočnosti, objektívnosti a verejnoprávneho charakteru mestských novín, respektíve novín, ktoré vydávajú mestské časti Bratislavy a Košíc.

Hlasné trúby

V poradí už tretie hodnotenie pod názvom Hlásne trúby mapovalo periodiká v 100 najväčších slovenských samosprávach (noviny vydáva 84 z nich).

TIS v nich hodnotí to, aký veľký priestor dávajú vedeniu samosprávy, či poskytujú priestor aj kritickým názorom a snažia sa o objektívny, vyvážený obsah, rovnako, či dávajú priestor občanom dozvedieť sa o budúcich rozhodnutiach samosprávy, do ktorých sa môžu zapojiť.

Najhoršia Rimavská Sobota

Značná časť týchto periodík stále slúži predovšetkým na propagovanie úspechov primátorov,“ skonštatoval v globálnom hodnotení riaditeľ TIS Michal Piško. Upozornil, že objektívnosť tlačených mestských médií sa zásadnejšie nezvýšila ani počas aktuálneho volebného obdobia, v ktorom sa do vedenia značnej časti samospráv dostali noví politici sľubujúci zmenu. "Oponentné názory sú v menšine, v niektorých novinách úplne absentujú, v prípade najhoršie hodnotených periodík slúžia noviny pre vedenie samosprávy aj na napádanie politických oponentov,“ dodal analytik TIS Ľuboš Kostelanský.

Najlepšie hodnotenými z hľadiska kritérií verejnoprávnosti a objektívnosti boli v prieskume radničné noviny mesta Košice, Banskej Bystrice a Prešova. Na opačnom póle hodnotenia TIS sú periodiká, ktoré vydáva mesto Tvrdošín, Humenné a Rimavská Sobota.

Radničný spravodaj

Ružomberské radničné periodikum skončilo na 64. priečke z 84. hodnotených samospráv.

Získalo 47,44%, pričom hodnotenie pod 50% dostáva periodiká do tzv. škodlivého pásma, kde prevažujú negatívne ukazovatele nad pozitívnymi. Do tohto pásma sa dostalo 27 mestských novín.

Treba však dodať, že oproti roku 2018, kedy sa tento prieskum robil naposledy si Ičko polepšilo 8,57%, čím postúpilo o 10 priečok.

Odlepiť sa výraznejšie od priemeru (nad 60%) sa aktuálne podarilo len štrnástim titulom.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM