Jozef Milan Kultúra

Kniha o Bielom Potoku a Vlkolínci bola krstená dvomi vodami

Občianske združenie Centrum Belanov prišlo na myšlienku vydať publikáciu o Bielom Potoku aVlkolínci, ktorá doteraz Belanom a Vlkolínčanom v takomto rozsahu chýbala. V nedeľu 7. septembra bola monografia "Biely Potok a Vlkolínec" slávnostne uvedená do života pokropením vodou z Vlkolínčanky a Mosúrky.

Ilustračný obrázok k článku Kniha o Bielom Potoku a Vlkolínci bola krstená dvomi vodami
Foto: Jozef Milan

Poslanec za mestské časti Biely Potok a Vlkolínec Vojtech Macko po počiatočných vlastných hľadaniach ciest, ako myšlienku zrealizovať, sa skontaktoval s pracovníkom mestského úradu v Ružomberku Petrom Svrčekom, ktorý mu predstavil tím ľudí, ktorí sú znalí daných reálií z tohoto prostredia a majú s takouto prácou skúsenosti. Podarilo sa mu osloviť aj ľudí z Bieleho Potoka a Vlkolínca, ktorí sa ochotne pustili do spolupráce. Prišli aj ťažké chvíle, ktoré spočívali v nedostatku prepotrebného času, aby kniha bola čo najkvalitnejšie spracovaná. V realite dochádzalo potom pre rôzne príčiny (nepripravenosť jednotlivých častí, pracovné povinnosti,…) ku zdržaniam. Tvorcovia sa však nevzdali a knihu sa podarilo dokončiť.

„Význam tejto knihy spočíva v tom, aby sme sa pozreli dozadu, ako pracovali naši predkovia a ako sa vedeli v ťažkých chvíľach spojiť a spraviť niečo pre budúce generácie. Myslím si, že v dnešnej dobe, ktorá je taká, aká je, sa nám aspoň trošku podarí ľudí zjednotiť, aby sme spolu začali komunikovať, viacej sa stretávať a spoločne tvoriť. To je predpokladom, že niektoré verejné veci dokážeme posunúť vpred a aj naša generácia môže niečo zanechať pre tie ďalšie,“ povedal pre rk24 Vojtech Macko.

Karol Dzuriak, historik, odborný pracovník Liptovského múzea, spolutvorca monografie Ružomberok (2009): „Môj štandardný pocit pri takejto práci je rešpekt pred celou tou témou. Je to taký dlhý pochod, beh na dlhú trať, kedy človek musí mať veľa výdrže a trpezlivosti; sedíte pred hromadou materiálov a hľadáte a lúskate a odbúda vám to pomaly. Pocit radosti prichádza až v závere. Určite by sa dalo ponoriť do témy ešte viac, ale k tomu by bolo potrebné hľadať ďalšie zdroje.“

Monografia BP + VLK
15
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM