Rôzne Správy

Byť chudobný nie je hanba, len je to nepríjemné. Rozdiely sú v platoch i dlhoch

Slováci nebohatnú, extrémne sa zadlžujú. A to vo veku 25 až 34 rokov. Z najnovšej štatistiky vyplýva, že "dobre už bolo" aj čo sa týka platov.

Ilustračný obrázok k článku Byť chudobný nie je hanba, len je to nepríjemné. Rozdiely sú v platoch i dlhoch
Zdroj: TASR

Štúdia Global Wealth Report naznačuje, že dobré časy sa pre väčšinu krajín sveta, vrátane Slovenska, skončili. Podľa štúdie nebohatnú ani Slováci. Ich finančné aktíva rástli menej, ako je východoeurópsky priemer, zato dlhy Slovákov stúpajú najviac v regióne.

S úsporami vo výške 5300 eur za minulý rok, obsadili Slováci 40. miesto v rebríčku, rovnako ako v minulom roku. Hrubý finančný majetok vzrástol o 4,3 %, čo je menej ako svetový aj regionálny priemer.

Slovákov predbehli Česi, ktorí postúpili na 26. priečku s čistými úsporami 12 614 eur, ale aj Poliaci s úsporami 6540 eur a dokonca aj Bulhari, ktorí majú našetrené v priemere 6370 eur.

Zadlžení muži

Priemerný dlh žien predstavuje viac ako 1200 eur, zatiaľ čo muži dlžia v priemere takmer 1700 eur. Vyplýva to z informácií spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov.

Čítajte aj: Chcete pri vykurovaní naozaj ušetriť? 10 tipov, ako na to

Ženy splácajú svoje dlhy spravidla dlhší čas a vo veku nad 45 rokov majú dlhy častejšie než muži. Celkovo je však podiel dlžníčok nižší (42 %) než podiel dlžníkov (58 %). Svoje dlhy pravidelne spláca 34 % žien, ale len 29 % mužov.

Ženy i muži majú v úplnej väčšine (zhodne okolo 90 %) jeden dlh, len desatina z nich má dlhov viac. Najviac zadlžených žien žije v Košickom, Žilinskom a Nitrianskom kraji.

„Naše štatistiky korešpondujú s ekonomickou realitou Slovenskej republiky, kde ženy majú celkovo nižšiu priemernú mzdu a často za rovnakú prácu dostávajú menší plat než muži. Ekonomickej situácii žien neprispieva ani rodičovská dovolenka a následný neľahký návrat do zamestnania,“ hovorí Markéta Fixová zo spoločnosti KRUK.

Ženy zarábajú menej

Z analýzy Slovenského štatistického úradu vyplýva, že priemerná mzda žien na Slovensku sa v rokoch 2010 až 2014 pohybovala okolo troch štvrtín platu mužov.

V roku 2015 dosiahla priemerná hrubá mesačná mzda žien 834 eur, pričom muži brali v priemere 1085 eur. V porovnaní s mužskými kolegami zarábajú ženy výrazne menej najmä v manažérskych pozíciách i v zamestnaniach vyžadujúcich odbornú kvalifikáciu.

K postupnému vyrovnávaniu platov dochádza u mladšej generácie mužov a žien. Z celkového počtu 256-tisíc nezamestnaných na Slovensku je zhruba 132-tisíc žien (48 %).

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM