Turiec býval mlynárstvom známy široko-ďaleko: Prečo remeslo zaniklo?
Najviac mlynských zariadení sa nachádzalo v Martinskom okrese. Najrozšírenejšie boli vodné mlyny.

Mlynárske remeslo v Turci kulminovalo na začiatku 30. rokov 20. storočia, podľa archívnych materiálov Okresného živnostenského spoločenstva v Martine vtedy pracovalo 77 až 81 mlynárov. Koncom 30. rokov však záujem o výstavbu nových mlynov prakticky skončil, hovorí etnologička a vedúca oddelenia etnografických a historických zbierok Etnografického múzea Slovenského národného múzea v Martine Daša Ferklová.
Najstarší záznam o mlyne v Turci pochádza z roku 1256.
Najviac mlynských zariadení bolo na Turci
„Pri rozhraničovaní územia Trnova sa spomína mlyn na rieke Turiec. Podľa súpisu z roku 1567 sa najviac mlynských zariadení nachádzalo v Martinskom okrese, v ktorom malo mlyn 11 z 19 obcí, v Mošovskom okrese malo mlyn šesť z 11 obcí, v Kláštorskom okrese šesť z 19 obcí a najmenej mlynov je doložených v Blatnickom okrese. Z 13 obcí mali mlyn tri,“ uviedla Ferklová.
V turčianskom regióne boli najrozšírenejšie vodné mlyny, ich základným znakom bol pohon mlynského zariadenia vodným kolesom.
„Vodné mlyny poznáme potočné a lodné. Potočné alebo aj pobrežné boli na Slovensku najrozšírenejšie a nachádzame ich aj v Turci. Ich nevyhnutnou súčasťou bývala hať, žľaby privádzajúce vodu na mlynský náhon zakončený úpustom so stavidlami. Väčšinou boli stavané na vrchnú alebo spodnú vodu,“ vysvetlila etnologička SNM.
Mlynári patrili k všestranným remeselníkom, okrem mletia obilia boli zvyčajne i zruční tesári.
„Mlynár si dokázal sám postaviť mlyn, zhotoviť a opraviť technické zariadenie, vedel určiť miesto s výhodným spádom vody. Zručnosť mlynárov využívali aj napríklad pri stavbe mostov, hrádzí, rybníkov a rôznych budov. Oprávnenie na vykonávanie mlynárskeho remesla bolo možné získať na základe výučného listu, tovarišského listu a praxe určitej dĺžky. Vydával ho živnostenský úrad,“ pripomenula Ferklová.
Turčania rešpektovali tzv. mlynárske mýto.
„Malé mlyny v regióne pracovali výlučne pre roľnícku potrebu. Spracovávali obilie, ktoré si jednotliví roľníci doviezli a za prácu poberali obyčajne desať kilogramov obilia. To znamenalo, že zo 100 kilogramov dovezeného obilia sa desať kilogramov obilia počítalo ako mzda pre mlynára. Zvyšok sa vracal roľníkom v jednotlivých druhoch produktov. Tento vymieľací kľúč bol tvorený 55 – 60 percent jedlých múk, desať percent kŕmnych múk a zvyšok tvorili otruby používané na kŕmenie zvierat,“ konkretizovala etnologička SNM.
Zánik mlynárstva
Remeselné mlyny a v podstate i mlynárstvo zanikli na Slovensku aj rozhodnutím ministerstva potravinárskeho priemyslu v Prahe z 1. novembra 1960. Nariadilo likvidáciu mlynov v celej Československej republike.
Pre vtedajší okres Martin nariadili likvidáciu deviatich mlynov.
„Vyčlenili ich zo znárodnenia a museli do šiestich mesiacov
od vydania výmeru na vlastný náklad demontovať strojné zariadenia. Mlyny,
ktoré zostali, boli určené na znárodnenie – mlyn v Dražkovciach,
Daňovej, Podhradí, vo Vrútkach a v Martine. Prebudovali ich na
šrotovne – výrobne kŕmnych zmesí. Keď sa vybudovala v Martine
centrálna výrobňa kŕmnych zmesí, výrobu v mlynoch úplne zrušili.
Niektoré mlyny zostali a využívali sa ako skladovacie priestory, iné boli
celkom opustené alebo úplne zanikli,“ dodala Ferklová.
Po roku 1989, keď mohli pôvodní majitelia získať znárodnené objekty
v reštitúciách späť, väčšina z nich už nemohla slúžiť ako mlyny.
"Boli potrebné investície na ich renováciu. Medzičasom mlynská technika
a technológia postúpila tak dopredu, že bolo nemysliteľné, aby mimo
jedného či dvoch mlynov nastala v tomto už priemyselnom odvetví obnova.
Z turčianskych mlynárov sa k mlynárskemu remeslu po modernizácii
strojového zariadenia vrátili niektorí pôvodní majitelia alebo ich
potomkovia. Niektorí majitelia mlyny predali a zamestnali sa ako majstri –
mlynári,“ uzavrela etnologička SNM.
Foto ilustračné.
Nenechajte si viac ujsť novinky z Martina a okolia a sledujte nás aj na FB.