Reštaurácie už môžu ponúkať tatarák: Pokuta za jeho podávanie im nehrozí
Pokuty za podávanie "tataráka" reštauráciám už nehrozia. Doteraz to možné nebolo pre hroziace tráviace ťažkosti.

Pokuty za podávanie tatárskeho bifteku reštauráciám od 1. júna nehrozia. Do platnosti totiž vstúpila novela vyhlášky, ktorá jeho predaj povoľuje. Doteraz to možné nebolo pre hroziace tráviace ťažkosti.
Iba v reštauráciách
„Tatarák“ však možno ponúkať iba v reštauráciách. Zákaz stále platí pre stánky s rýchlym občerstvením, závodné stravovacie prevádzky či iné typy uzavretého stravovania, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Pri predaji bifteku treba splniť určité pravidlá. Zámer ponúkať toto tepelne neupravené mäso s vajcom a koreninami musia reštaurácie najprv oznámiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.
Príprava jedla
Regulatívam podlieha aj príprava pokrmu. Treba ho urobiť z vopred zmrazeného mäsa a vajec z registrovaných a kontrolovaných chovov, musia byť čerstvé. „Biftek sa bude musieť podávať hneď po jeho dohotovení,“ povedala Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Informovanie o rizikách
Reštaurácie musia v jedálnom lístku informovať aj o rizikách, ktoré môžu pri konzumácii bifteku vzniknúť, a to formulkou: „Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou“.
Zákaz viedol k petícii
Verejná diskusia o predaji „tataráka“ v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali hygienici koncom septembra minulého roka zakázať predávať biftek niektorým prevádzkam. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia.
Môže spôsobiť ťažkosti
Biftek ako tepelne nespracované mäso môže podľa hygienikov spôsobiť vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v prípade listeriózy je riziko potratov. Úpravou vyhlášky sa zaoberala pracovná skupina zložená z kuchárov, hotelierov, hygienikov či predstaviteľov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Foto: ilustračné